2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonInvázió: Támadnak a katicák!

Invázió: Támadnak a katicák!

Újabb inváziós faj jelent meg hazánkban, a harlekinkatica. A hideg beköszöntével a lakásokba települő faj nemcsak kellemetlen, de akár allergiás panaszokat is kiválthat, s nem utolsó sorban veszélyezteti a nálunk honos katicafajtákat.

katicanegy

A harlekinkatica (Harmonia axyridis) eredetileg távol-keleti faj, Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be. Az USA-ban 1916-ban kezdték forgalmazni a pekánfán élő levéltetvek ellen. Európába a '60-as években hozták, ám a faj elszabadult és a kontinenst néhány év alatt meghódította. Az első hazai példányát Szigetszentmiklóson találták 2008-ban, majd másfél év alatt elterjedt az országban, sok helyen a háttérbe szorította az őshonos katicafajokat.

Mivel a harlekinkatica színezetre nagyon változatos, felismerése nem könnyű feladat. Összekeverni legkönnyebben talán a hazánkban őshonos kétpettyes katica (Adalia bipunctata) fekete változatával lehet.

Ez a faj azonban általában lényegesen kisebb, mint a harlekinkatica, és a vállán lévő vörös foltok nagyok, hátul szögletesek. A foltok általában teljesen lehúzódnak a szárnyfedők oldalára.

katicaharom

Az ősz beköszöntével a poloskákhoz és a vaspondróhoz hasonlóan a harlekinkatica is előszeretettel húzódik be védett helyekre a hideg elől, és többnyire épületekben vagy azok külső falain telel át.

Az európai tapasztalatok alapján idén már itthon is számíthatunk tömegesen megjelenő katicákra, a hideg beköszöntével a lakásokba is kezdenek beköltözni.

A csoportosan berepülő imágók (kifejlett rovarok) nemcsak puszta jelenlétükkel okozhatnak kellemetlenséget, hanem az érzékenyeknél allergiás panaszokat is kiválthatnak.

Harlekinkatica elleni védekezés:

A bejutásuk megakadályozására a legjobb, ha betömjük a nyílásokat, esetleg szúnyoghálót szerelünk fel, ám ha már bent vannak a lakásban, akkor az összegyűjtésükre talán a legalkalmasabb a porszívó.

A harlekinkatica Magyarországon káros, erőszakosan terjeszkedő faj, amely veszélyezteti a hazai katicafajok populációit és az embernek is kellemetlenségeket okoz. Ezért a teljes bizonyossággal beazonosított példányokat célszerű elpusztítani.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

Fotó: hungary.indymedia.org

 

2011-11-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite