2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonIpsos: aktív a Fidesz-, lanyha az MSZP-tábor

Ipsos: aktív a Fidesz-, lanyha az MSZP-tábor


KépA múlt hónapban a pártok támogatottsága alig változott, szimpatizánsaik aktivitási szintje viszont módosult - írja az Ipsos elemzésére hivatkozva a Népszabadság. A Fidesz-tábor az előző hónapban 33, januárban 34 százalékot ért el. Az MSZP is maradt, ahol volt - a felnőtt lakosság 11 százaléka tartozik a párt támogatói közé. Míg azonban az ellenzéki párt támogatói körében mindössze 53 százalék lenne választás résztvevője, a kormánypártiak körében 71 százalék.


A népesség egészén belül a Fidesz támogatottsága 34 százaléka, és a kormánypárt hívei továbbra is aktívak: tízből heten ha lehetne, most is elmennének szavazni - írja a Népszabadság az Ipsos legújabb közvélemény-kutatását ismertetve.
Az idén január 8-15. között, 1500 fő megkérdezésével készült felmérés szerint az MSZP-nek 11 százaléknyi híve van, a Jobbiknak 6, az LMP-nek 4 százalék, egyéb pártra a lakosság 2 százaléka szavazna, és 43 százalék a bizonytalanok vagy nem szavazók aránya a teljes népességen belül.


A biztos pártválasztó szavazók között a kutatók a Fidesz 65, az MSZP 17, a Jobbik 11, az LMP 5 százalékos támogatottságát mérték, az egyéb pártokra itt is 2 százalék jutott.
Az elmúlt egy hónapban a pártok támogatottsága alig változott, de a szimpatizánsok aktivitási szintje nagyon eltérő: a Fidesz hívei továbbra is kiemelkedően agilisak, 71 százalékuk most is elmenne szavazni, míg az MSZP választói közül csak 53 százalék mondta ezt, és ez a különbség minden társadalmi rétegben megfigyelhető.


A Jobbik híveinek kétharmada elmenne szavazni, míg az LMP-t preferálók több mint fele inkább csak szimpatizáns, nem voksolna.
Az Ipsos szerint mind a Fidesz, mind az MSZP szavazótáborának fontos összetartó eleme a másikkal szembeni elutasítás. A szocialisták hattizedének a Fidesszel szemben vannak a leghevesebb ellenérzései, egyötödük a Jobbikot nem kedveli, további egyötödnek nincs diszpreferenciája.


A kormánypárti szavazók 65 százaléka az MSZP-től érzi magát a legtávolabb, 10 százaléka a Jobbiktól, 5 százaléka az LMP-től, míg 20 százalék nem fogalmaz meg karakteresen negatív véleményt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite