2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonIpsos: gyengül a Fidesz, a Jobbik behozta az MSZP-t

Ipsos: gyengül a Fidesz, a Jobbik behozta az MSZP-t


A Jobbik utolérte az MSZP-t, a Fideszt a biztos pártválasztók 39 százaléka támogatja, erősödött a Demokratikus Koalíció, a pártoktól elfordulók aránya rendkívül magas - derül ki az Ipsos december első felében az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

szegnar


A pártok támogatottságában csak kis változások történtek az elmúlt hónapban. A Jobbik tábora folyamatos gyarapszik, mostanra az eddigi legjobb eredményt produkálták, a népesség egészén belül 10, a biztos pártválasztók körében 24 százalékon állnak. Ezzel utolérték a szocialistákat, akiknek a választókorúak 11, az aktívak 24 százaléka adna voksot. A Fidesznek a tavalyi választások óta ez a leggyengébb hónapja, a szavazásra jogosultak 18, a biztos pártválasztók 39 százaléka támogatja.


Az LMP tartja az utóbbi hónapok szintjét, a lakosság körében a 3 százalékot, a biztos pártválasztók csoportján belül a 8 százalékot. Az indulás pillanatához képest erősített a Demokratikus Koalíció, december első felében a választókorú lakosság 2 százaléka tartozik a híveik sorába, a biztos szavazók körében 3 százalékon áll. Továbbra is magas a politikától elfordulók aránya, a felnőtt magyar népesség 54 százaléka sorolható ide - rögzíti az Ipsos.


Az idei év legnagyobb figyelmet érdemlő választási viselkedéssel kapcsolatos fejleménye az Ipsos szerint, hogy a politikát maguktól távolinak érző polgárok minden korábbinál jelentősebb arányban vannak jelen. Az eddigi választásokat követő másfél-két évben is emelkedett a pártoktól elfordulók aránya, a csúcsértékek azonban általában alatta maradtak a 45 százaléknak, most pedig ennél jóval magasabb, 55-56 százalékos az arányuk. Körükben a passzivitást, a pártok közötti hezitálást, valamint a rejtőzködést lehet regisztrálni. Az inaktív választópolgárok aránya 24 százalék.


A "politika alatti létezés" főképpen az alacsony státusú és idős emberek körében figyelhető meg erőteljesen. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya 22 százalék, és leginkább a nőkre jellemző. A rejtőzködés jelenleg a választók 8 százalékára jellemző, az átlagosnál is elterjedtebb a negyvenes, ötvenes korosztályban és a kvalifikáltabb rétegekben.


A Fidesznek 2011-ben 16 százalékkal - 1,3 millió fővel - csökkent a támogatottsága, de továbbra is vezeti a pártok népszerűségi rangsorát - olvasható az elemzésben, amely szerint arra, hogy egy kormánypárt a parlamenti választásokat követő egy-másfél évben ilyen mértékű veszteséget szenved el, már számos példa volt a rendszerváltás óta, az viszont egyedülálló, hogy a tábor megfogyatkozása ellenére a hatalmon lévő párt meg tudta tartani a pártrangsor listavezető pozícióját.


A Fideszt az idén elhagyó választók eleinte az alsó társadalmi rétegekből, később a középső státusúakból kerültek ki, az utóbbi hónapokban a visszaesés elérte a felső rétegeket is. További érdekesség - állapítja meg az Ipsos -, hogy Budapesten csak 4-5 százalékpontot veszített a kormánypárt egy év alatt, vidéken viszont több mint 20-at; e változások következtében a Fidesz ma már vidéken gyengébb, mint a fővárosban.


A kormánypártban csalatkozó választók számára az ellenzék mostanáig nem nyújtott olyan alternatívát, amely odavitte volna az exfideszeseket - írják. Egyedül a Jobbik nyújtotta radikalizmus volt vonzerő nagyjából 150-200 ezer volt kormánypárti szavazónak a cég szerint. A kormányoldalról idepártolók közös jellemzői az egzisztenciális félelmek, a kilátástalanság érzése, a 2010 előtti és utáni kormányzás heves kritikája, így az MSZP-től és most már a Fidesztől való elzárkózás, továbbá a radikális önmeghatározás.


"Egyértelműen a Jobbik a 2011-es esztendő nyertese, az év eleji 6-ról mostanáig 10 százalékra bővült a tábora. Soha nem volt még ilyen sok támogatója a nemzeti radikális pártnak, jelenleg 800 ezren vannak" - áll az elemzésben. A szocialisták táborának mérete 2011-ben nem változott, átlagos támogatottsága 12 százalék volt, ettől legfeljebb egy százalékponttal tért el. Alapvetően a pártok versenyében elfoglalt helyezése sem módosult, novemberig egyedül volt a második legerősebb párt, most a Jobbikkal együtt. A tipikus szocialista szavazó is lényegében ugyanazon karakterjegyekkel rendelkezett mindvégig: 50 év feletti, azon belül is főképpen nyugdíjas; nagyvárosi választó.


A cég szerint az LMP-nek stabil tábora volt 2011-ben, a népesség 3-4 százalékára számíthatott. Amíg az év első harmadában a támogatók nem igazán voltak aktívak - s ezért a biztos pártválasztók körében mért adat az 5 százalékos bejutási küszöb környékén volt -, később már nagyobb lendület jellemezte őket. Az erősödő választási kedv eredménye az utóbbi hónapokban a biztos szavazók körében több alkalommal regisztrált 7-8 százalékos támogatottság - tartalmazza az Ipsos 2011. december 5. és 12. között, 1500 fő megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatása alapján készült dokumentum.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-12-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite