2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
NagyvilágIrán elleni szankciószigorítás várható az EU-külügyminiszterek hétfői tanácskozásán

Irán elleni szankciószigorítás várható az EU-külügyminiszterek hétfői tanácskozásán


Az Irán elleni szankciós intézkedések erőteljes megszigorítása várható az EU-országok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásától - jelezték előzetesen uniós források.

Irán


A miniszterek a tervek szerint Iránnal szembeni olajembargó elrendeléséről döntenek, több hónapos átmeneti időszak beiktatása mellett. A teheráni központi bankot szintén büntető intézkedésekkel kívánja sújtani az unió, miután az iráni rezsim továbbra is elzárkózik attól, hogy hatékony nemzetközi ellenőrzés alá helyezze nukleáris programját. A nemzetközi közösséget nem tudta meggyőzni Irán arról, hogy ez a program kizárólag békés célokat szolgál.


A külügyminiszterek áttekintik a szíriai helyzetet is. Uniós diplomaták szerint az EU továbbra is támogatja az Arab Liga szíriai misszióját. A közel-keleti helyzetről - az izraeli-palesztin megbékélési folyamat esélyeiről - tartandó eszmecsere nyomán az EU várhatóan az ammáni tárgyalási folyamat továbbviteléhez fűződő reményeit és elvárásait fogalmazza majd meg.


Szó lesz emellett Mianmarról, vagyis a volt Burmáról, továbbá a szudáni, illetve dél-szudáni helyzetről. Európát illetően a fehéroroszországi állapotok áttekintése mellett Szerbia és Koszovó helyzetének a megvitatása ígérkezik figyelemre méltó napirendi pontnak.


Az EU március elején tartandó csúcstalálkozóján kellene dönteni arról, hogy Szerbia megkaphatja-e az EU-tagjelölti státust. A csúcsvezetők számára a külügyminiszterek februári találkozóján - nem a kifejezetten külügyi, hanem a bővítési kérdésekre is kiterjedő, úgynevezett általános ügyek tanácsában - dolgozzák majd ki az ajánlásokat. Ennek előkészítéseként fogható fel, hogy hétfőn a külügyminiszterek megvitatják, miként értékelik a választásokra készülő Szerbia eddigi előrehaladását az általa önálló államként el nem ismert Koszovóval való viszonyának normalizálása terén. A fő nehézséget jelenleg az okozza, hogy továbbra sem tiszta, miként biztosítható Koszovó olyan részvétele a regionális nemzetközi tanácskozásokon, ami nem váltja ki Szerbia bojkottját.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite