2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeIskolabezárások ellen szerveznek tüntetést Salgótarjánban

Iskolabezárások ellen szerveznek tüntetést Salgótarjánban


Két iskola tervezett bezárása miatt szerveznek tüntetést Salgótarjánban csütörtökre, a tiltakozók a városháza elé vonulnak majd, és petíciót akarnak átadni. A város fideszes polgármestere azt mondta: tudomásul kell venni, hogy nem lehet éveken keresztül a szükségesnél sokkal nagyobb intézményhálózatot működtetni, a tagiskolák 50-60 százalékos kihasználtsággal működnek.

iskola


A petíciót az Összefogás a Salgótarjáni II. Rákóczi Ferenc Tagiskoláért Civil Mozgalom jegyzi, de a városban elterjedt hírek szerint bezárják a baglyasaljai Bóna Kovács Károly Tagiskolát is. A kérvény megszövegezői azt kérik a polgármestertől és a képviselőktől, hogy ne hozzanak lehetetlen helyzetbe több száz embert "előkészítetlen, meggondolatlan döntésükkel". Kérik továbbá, hogy az ilyen döntéseket előzze meg széleskörű vita és egyeztetés.


A civilek azt írták, hogy egyeztetést akarnak, nem pedig "nem volt más lehetőség" és a "költségvetés miatt szükséges" szlogenekkel indokolt kész tényeket. Úgy fogalmaztak, hogy a választások során nem az iskolák bezárására adták felhatalmazásunkat, hanem egy jelentős gazdasági fellendülést és számos új munkahelyet ígérő programra.


Az iskolabezárásokról Salgótarján közgyűlése még nem hozott döntést. A testület február 17-én ülésezik legközelebb, akkor fogadják el a város idei költségvetését. Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere azt mondta, hogy olyan tervet tesznek a közgyűlés elé, amely a Rákóczi és a Bóna tagiskolák épületének a rendszerből való kivonásáról szól.
Eddig is volt integráció az alapképzésben, de az épületek megmaradtak, így egy-egy tagiskola 50-60 százalékos kihasználtsággal működik. Az alapfokú oktatásban ebben a tanévben 816 üres férőhely van, az úgynevezett gördülő tervezés pedig azt mutatja, hogy a 2016/2017-es tanévig további 331 gyermekkel lesz kevesebb a rendszerben.

 

Székiné1


A polgármester szerint tudomásul kell venni, hogy ha csökken a gyermeklétszám, csökken a lakosságszám, akkor nem lehet a szükségesnél sokkal nagyobb intézményhálózatot működtetni éveken keresztül. Székyné Sztrémi Melinda hangsúlyozta: egyelőre nem született meg a döntés, bízik abban, hogy az emberek másként fognak gondolkodni, ha megismerik a háttér-információkat, a tényeket.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2011-02-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite