2019. június 21., péntek - Alajos
Keresés a tartalomban
ItthonIskolai drogprevenció, országszerte, mintegy 400 program

Iskolai drogprevenció, országszerte, mintegy 400 programA prevenció eszközei Magyarországon főként az iskolai színtéren jelennek meg. Tekintve, hogy a drogok kipróbálásának ideje jellemzően a középiskolás évekre esik, így fontos, hogy a folyamat kezelése rögtön itt el is kezdődik - vonható le a következtetés a Nemzeti Drog Fókuszpont drogprevenciós törekvéseket áttekintő elemzéséből.

drogketto

Szintén főként fiatalokat megcélzó példamutató kezdeményezések megfigyelhetők a szabadidő eltöltésének színterein, a munkahelyi megelőzés azonban nem elterjedt.

 

Magyarországon a kábítószerek kipróbálása jellemzően 14-16 éves korban, azaz a középiskolás években történik. Ez az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, azaz az idősebb korosztályokban, az egyetemi évek alatt mind nagyobb a tiltott szerek kipróbálásának aránya. A helyzet kezelésében éppen ezért fontos szerepe van a megelőzésnek, s a problémára válaszul ma már Magyarországon különböző színtereken - így az iskolában, családban, munkahelyen, a szabadidő eltöltésének színterein, de az interneten és más médiumokon keresztül is - sokféle prevenciós program működik.
Iskolai prevenció
Az iskolai színtéren zajló prevenciós tevékenység támogatása pályázati rendszer keretében valósul meg 2000 óta. A következő tanévre egy hónappal ezelőtt írták ki a pályázatot. A pályázat keretösszege 2009-ben 160 millió forint, 2010-ben 100 millió forint volt. A pályázati támogatásban részesülő programokban 2009-ben közel nyolcvanezer diák, vagyis a 10-18 éves, alap- és középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok 8 százaléka vett részt, 2010-ben ez az arányszám hatvanötezerre csökkent. A támogatás összege és ebből következően a programok által elért diákok száma 2007 óta folyamatosan csökken.

A Nemzeti Drogmegelőzési Iroda által működtetett Szakmai Információs Portálon (www.ndi-szip.hu/OrganisationList.aspx megtalálható ma már mintegy 400 program. Az iskolai prevenciós programok 60 százaléka közvetlenül a diákokkal foglalkozik, 40 százalékuk pedig pedagógus- vagy kortársképző program. A diákokra irányuló programok többsége a drogokkal kapcsolatos ismeretek növelését tűzte ki céljául, de gyakori a mindennapi életvezetési készségek és az egyéb szociális készségek - megküzdési készségek, nemet mondás, kortárs nyomás leszerelése, segítségkérési technikák - elsajátítására, fejlesztésére vonatkozó szándék is. Az alkalmazott módszerek közül a frontális - azaz nem interaktív, egyirányú - előadás, valamint a beszélgetés és a szerepjáték a legnépszerűbbek. Korábban a legális/illegális szerhasználat volt a leginkább megcélzott terület, ma viszont már azonos arányban tárgyalnak e programok az általános mentálhigiénével, valamint a táplálkozással kapcsolatos kérdéseket is.
Az egyes tanévekben az iskolák 85 százalékában volt valamilyen prevenciós program, döntő többségükben minden évben. Az évtized végére a közoktatási intézmények 85 százalékában volt személyi kapacitás - iskolapszichológus, drogügyi koordinátor, egészségfejlesztő, ifjúsági orvos, vagy az iskolában rendszeresen jelen lévő védőnő - az iskolai prevenciós, egészségfejlesztési feladatok ellátására.
A szabadidő eltöltésének színterei
Magyarországon 2005-ben indult el az a modellprogram (Alternatíva), amely ma már Pécsett, Csepelen, Nyíregyházán és Békéscsabán szólítja meg a plázákban csellengő, 13-18 éves fiatalokat és strukturált, szervezett formában biztosít számukra szabadidő eltöltési lehetőségeket. A programban dolgozók ugyanakkor a súlyosabb életvezetési, esetleg drogproblémával küzdő fiatalokat megfelelő ellátásba irányítják, és e fiatalokban a megfelelő motivációt, az ellátás iránti bizalmat igyekeznek felépíteni.
Hasonló programok, irodák működnek Debrecenben, Kecskeméten, Győrött és Tatabányán is. A programkínálatban általában információs pont működtetése, a szabadidő hasznos eltöltését célzó klubfoglalkozások, sport és alternatív szabadidős foglalkozások biztosítása szerepel.
Munkahelyi prevenció
Az európai országok a jelentések szerint általában korlátozott mértékben élnek a célzott - azaz bizonyos csoportokra (család, közösségek) irányuló - megelőzés eszközével, és a beavatkozások többnyire a fiatalkorú elkövetőket, a veszélyeztetett családokat és etnikai csoportokat veszik célba.
E tendencia hazánkban is megfigyelhető és például a munkahelyeken a szerfogyasztás megelőzését célzó ún. munkahelyi prevenciós programmal szinte csak elvétve találkoznak a szakemberek. Legutóbb, 2009-ben - a benyújtott pályázatok csekély száma mellett - mindössze kilenc munkahelyi prevenciós program nyert támogatást. A pályázatok alacsony számának oka főként az, hogy a munkáltatók jellemzően munkabiztonsági kérdésnek tekintik a szerfogyasztást, ebből adódóan a probléma kezelése magatartás-szabályozási kérdésként merül fel. Az egészségtudatosság helyett a jogi következményektől való félelem határozza meg mind a munkáltató, mind a munkavállaló magatartását a káros szerek fogyasztásával kapcsolatosan.
A Nemzeti Drog Fókuszpont
A Nemzeti Drog Fókuszpont a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének hazai központja: a saját kutatások mellett más intézményekben keletkező adatokat, információkat gyűjt, dolgoz fel és szolgáltat hazai és nemzetközi szervezeteknek a kábítószer-probléma feltárásával, kezelésével és megoldásával kapcsolatos döntéseikhez. További információ: www.drogfokuszpont.hu
Éves jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről
A Nemzeti Drog Fókuszpont által évente kiadott összefoglaló az EMCDDA, Európai Unió kábítószer-monitorozási központja által megfogalmazott sztenderdek mentén vizsgálja a magyarországi kábítószerhelyzet alakulását. A témával foglalkozó hivatalos intézmények és más független felmérések adatait összesítő dokumentum minden év novemberének első hetében kerül nyilvánosságra. Az eddig megjelent Éves jelentések elérhetőek a www.drogfokuszpont.huoldalon.

 

Forrás: Freepress

2011-09-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite