2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeIsmét életet mentett a Karancs Speciális Mentőszolgálat

Ismét életet mentett a Karancs Speciális Mentőszolgálat

Felborult egy terepjáró hétfő este a Cered és Bárna közötti erdős területen húzódó földúton. A járműben ketten utaztak, egyikük kirepült a kocsiból és súlyosan megsérült, társa elindult a műút felé segítséget keresni, de közben eltévedt.

felborultterepjaro


A helyszínre a Palóc Mentőcsoport tagjaként tevékenykedő Karancs Speciális Mentőszolgálat vonult két speciális, nehézterepjáró képességű járművel és két irányból megkezdték a sérültek felkutatását. A keresés - magas szintű szakmai felkészültségük miatt - rövid idő alatt eredményre vezetett. A félig egy szakadékba borult terepjárót áramtalanították, a segítségért induló embert felkutatták, a járműből kizuhant, súlyos sérültet pedig hordágyba rögzítették és levitték Bárnáig, ahonnan a mentőszolgálat munkatársai szállították kórházba.


A Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Tűzoltó Egyesület (továbbiakban KSM) 2013-ban vált ki a Karancs Mentőkutyás Alapítványból. A civil szervezetként működő egyesület legfőbb célkitűzésének a társadalmilag hasznos, önkéntes tevékenységek kezdeményezését és segítését, valamint az ifjúság biztonságpolitikai nevelését választotta. Közreműködik és támogatást nyújt ezen felül a katasztrófák következményeinek felszámolásában, személyek felkutatásában, élet- és tárgymentésben. Az idén öt éves fennállását ünneplő egyesületet hatvankét tag alkotja, ők legtöbben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, magasan képzett mentési szakemberek. Az egyesület műszaki mentő, alpintechnikai, és logisztikai csoportot is működtet, akik több esetben bizonyították már rátermettségüket az elmúlt években a különböző káreseteknél, valamint gyakorlatokon egyaránt. A mai KSM-et alkotó tagok a területi rendeltetésű Palóc Mentőcsoport tagjaként árvízi védekezés és vízi mentés, mentőkutyás keresés, illetve közepes városi kutató-mentő szakterületen 2012-ben Nemzeti Minősítő Vizsgát tettek, 2017-ben pedig az újraminősítés során eredményesen meg is újították azt, sőt, kibővítették alapvető vízkár elhárításra, kötéltechnikai mentőtevékenységre és búvár tevékenységre vonatkozó jogosultsággal. Az egyesület megalakulása óta közel ötszáz esetben avatkozott be tűzoltás, műszaki mentés, állatmentés, árvízi védekezés és eltűnt személy keresés során - elsősorban Nógrád megye területén.


Legjelentősebb beavatkozásaik között említhető a 2013-as Dunai árvízi védekezés során tanúsított helytállásuk, de évek óta bizonyítják rátermettségüket és szakmai tudásukat az Ipolyon történő áradások során is. A 2014 decemberében történt ónos eső miatti káreseményekben való részvételük kiemelkedő volt, kiemelkedő munkájuk elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért Elismerést adományozott részükre. Az egyesület 2015 óta rendszeresen részt vesz a lengyelországi Woodstock fesztivál egészségügyi biztosításában és 2016 óta minden évben nemzetközi életmentő verseny keretében bizonyítja felkészültségét Németországban.


A Karancs Speciális Mentőszolgálat tavaly meghatározó mérföldkőhöz érkezett: a szakmai feladatok végrehajtásában kiemelkedő és magas színvonalon nyújtott teljesítményük elismeréseként az év önkéntes mentőszervezetévé választotta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

Forrás: NMKI

2018-02-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite