2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeIsmét kritikussá válhat a helyzet Pásztón. Folytatják az emberek kitelepítését

Ismét kritikussá válhat a helyzet Pásztón. Folytatják az emberek kitelepítését


A víz fogságában: járhatatlan utak, gátszakadás, kitelepítések


A kormány este várhatóan ismét elrendeli a veszélyhelyzetet az észak-magyarországi folyók mentén. Sátoraljaújhelyen a patak áttörte a gátat. A Nógrád megyei Pásztón már érvényes a kiemelt készültség, a kisváros feletti víztározóban a vízszint meghaladta a kritikus mértéket. Baranyában bevetették a katonaságot. Országszerte 700 katona vesz részt az árvízi védekezésben.

hasznosiviztarozo01


Több mint kétezer kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget a magyarországi folyókon, 1000 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú riasztás érvényes. A Kormányzati Koordinációs Bizottság kedd éjszaka kihirdette a veszélyhelyzetet a Nógrád megyei Pásztó környékére, ahol a víztározóban a vízszint méterekkel meghaladta a kritikus mértéket. A város polgármestere még a májusi esőzések előtt figyelmeztette az ivóvíztározó tulajdonosát, hogy a vízszint magasabb a megengedettnél.

„2010. május 6-tól folyamatosan telefonon és írásban hívtam fel az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Rt. vezetésének figyelmét arra, hogy folyamatosan túlfolyón üzemel a hasznosi víztározó, ami azt jelenti, hogy 16 méter feletti vízszint van, ugyanakkor a Közép-dunavölgyi Vízügyi, Természetvédelmi, Környezetvédelmi Felügyelőség 964-4/2019 VII/14. számú határozata a legmagasabb üzemi vízszintet 14.5 méterben határozta meg 2009. október 31-e után. Úgy gondoltam, hogy a lakosság, Hasznos és Pásztó veszélyeztetve van" - mondta el Sisák Imre.

hasznosiviztarozo02

A Pásztó fölött található víztározó a Mátra patakjainak vizét gyűjti össze. Kedd éjszaka a vízszint több mint két méterrel haladta meg a megengedettet. A kritikus szint 18 méter, utána a víz átbukik a gáton.

A Nógrád megyei védelmi bizottság - elővigyázatosságból - kétezer lakó kitelepítését rendelte el a kisvárosban és a hozzá tartozó Hasznos községben. Bár az eső időközben elállt, az intézkedést nem vonták vissza.

 

hasznosiviztarozo03

Becsó Zsolt, a védelmi bizottság elnöke azt mondta, újabb esőzések előfordulásával ismét kritikussá válhat a helyzet, így egyelőre nem vonnak vissza semmilyen döntést: folytatják az emberek kitelepítését. „Ez egyfajta preventív intézkedésnek is tekinthető, az emberélet a legfontosabb minden előtt" - tette hozzá.

Kiterjeszthetik a veszélyhelyzetet

A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén várhatóan kiterjesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedd este 10 órakor Pásztóra és Hasznosra bevezetett veszélyhelyzetet a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére - erősítette meg a Belügyminisztérium (BM) államtitkársága.

Gátszakadás Sátoraljaújhelyen

A Borsod megyei Sátoraljaújhelyen megszüntették a védekezést, és megkezdődött a szivattyúzás. A Ronyva-patak két héten belül másodszor öntött ki. Most korábban kezdték a védekezést, így csak egy helyről öntötte el az utcákat. Körülbelül harminc ház van veszélyben. A városban jelenleg négy utcányi terület van víz alatt, helyenként a víz a fél méteres nagyságot is eléri. Kitelepíteni nem kellett senkit, de az önkormányzat szükségszállást ajánlott fel azok számára, akik mégis úgy döntenek, hogy elhagyják házukat.

Katonákat kértek Győr-Moson-Sopronba is

Az észak-magyarországi településekkel azonos elbírálást követel a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság a Bakony-ér térségére. Bőny községet az elmúlt hetekben többször elöntötte a víz, a helyzet most is kritikus, a patak éjjel tetőzhet. A polgármester 50 katonát kér a honvédelmi minisztériumtól. A megyei védelmi bizottság kezdeményezte, hogy veszélyhelyzetet a kormány terjessze ki a Cuhai-Bakony-ér térségére is.

A Fejér megyei Gánton délelőttre megszűntek a vízátfolyások, a bevezető utakon feloldották a lezárásokat. A védekezés még folytatódik, de már a kárfelmérés is tart. Rádl Ibolya, a település polgármestere elmondta: várhatóan 3-4 millió forintot tudnak majd átcsoportosítani.

A Komárom-Esztergom megyei Tárkányban 12 házat rongált meg a megáradt 1-es főcsatorna.

Katonai terepjárókkal mentenek

A Baranya megyei Sásdon katonai terepjárókkal is mentik a lakosságot. Hajnalban a Pécshez közeli Mánfán megindult a partoldal, az átázott földet az egyik ház fala állította meg. A három tagú családot átmenetileg az óvodában helyezték el. A falut kettészelő Baranya-csatorna több helyen kilépett medréből, a pincékből tűzoltók szivattyúzták a vizet.

A 3500 lakosú kisvárost, Sásdot három oldalról veszi körül a víz. A helyi patak jobban árad, mint két hete, a közmunkások eddig 17 ezer homokzsákkal erősítették meg a töltést. Sásd keleti oldalán a Baranya-csatorna folyik, amelynek töltését két helyen átvágták, hogy a víz ne a várost öntse el.

Baranyában az újbóli esőzések kezdete óta hat településen összesen 39 embert telepítettek ki.

18 település megközelíthetetlen

18 település megközelíthetetlen, 60 útszakasz pedig víz alatt van a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint. A közlekedés sok helyen lelassult, a közútkezelő nem tud lépést tartani az esőzéssel, a korábban kitisztított árkok újra megteltek hordalékkal vagy iszappal. Borsodban a legrosszabb a helyzet, de több dunántúli megyében is le kellett zárni útszakaszokat.

Fennakadások a vasúti közlekedésben

Az árvizek az ország több pontján fennakadást okoznak a vasúti közlekedésben. Több vonalon pótlóbuszok szállítják az utasokat, másutt pedig sebességkorlátozást rendeltek el a töltések átázása miatt. A vasúttársaság szerint a helyzet több helyen csak a jövő hétre normalizálódhat, Nógrád megyében ugyanis van olyan pályaszakasz, amit teljesen elmosott az ár.

 

 

2010-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite