2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
ItthonIsmét narancssárga riasztás Észak- Magyarországra

Ismét narancssárga riasztás Észak- Magyarországra


villamNarancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak- Magyarországra vasárnap éjfélig.


Idővel egyre hevesebb zivatarok alakulnak ki. Eleinte a Nyugat-Dunántúlon és Duna vonala mentén, később a Dunántúl más részein, és egyre keletebbi területeken is várható zivatar.
Kora délutánig komoly szél nélkül, de kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal, kiemelten a Börzsöny környékén. Később egyre több zivatart kísér viharos (60-80 km/h) szél és
felhőszakadás. Jégeső akkor is kis területen valószínű, de akár 2-4 cm-es jégméret is lehet a zivatarok magjában. Heves zivatarok, amelyet a nagyméretű jégen kívül 90 km/h-t meghaladó széllökések kísérnek főleg az Északi-középhegység középső részén és az Észak-Alföldön lehetnek. Késő délutántól délnyugat felől szárazabb levegő hatására a Dunántúlon egyre több helyen megszűnnek a zivatarok, ugyanakkor a labilis, zivataros zóna egyre keletebbre tolódik, így egyre inkább az Alföld keleti, északkeleti részén, és az Északi-középhegységben várhatók éjjel, miközben a zivatarok hevessége fokozatosan csökken. - olvaható az OMSZ honlapján.

A távolabbi kilátások pedig:

Hétfőn napközben a Dunántúlon elszórtan gyengébb intenzitású zivatarok, míg keleten többfelé és hevesebb zivatarok kialakulása várható, különösen délután. A keleti országrészben továbbra is
esélyes olyan heves zivatar, amelyet 90-100 km/h-t meghaladó széllökés, nagyobb méretű jég (2-5 cm) és 50 mm-t meghaladó csapadék kísér. Ráadásul hétfőn késő délutántól a Tiszántúlon területi átlagban is
lehullhat 20-30 mm csapadék. A napi középhőmérséklet vasárnap az Alföld délkeleti, keleti részein
25, 26 fok körül alakul.

Főleg a Nyugat-Dunántúlon hajnalban köd is képződik.

A labilis, meleg levegőben kialakuló zivatarok miatt a légszennyezettségi mutatók javulnak, kevés szennyezőanyag lesz a levegőben. - írják a szakemberek.

Orovsmeteorológiai szempontból a fölöttünk lévő kettős fronthatás rontja a reakcióidőt, fejfájás, ingerlékenységet okoz. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is jobban ügyeljenek.

Forrás: OMSZ/HÍR PORT24

2010-08-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite