2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonIszapömlés: Egymilliárd forintos kárt állapítottak meg az ingóságokban

Iszapömlés: Egymilliárd forintos kárt állapítottak meg az ingóságokban


iszapkatasztrofa1A vörösiszap-katasztrófa csaknem egymilliárd forintos kárt okozott a lakosság ingóságaiban Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a három érintett településen négyszáz kárigényt összegszerűsítettek - mondta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka vasárnap.


Kivágó Tamás közlése szerint a tavaly október elején történt iszapömlés a legnagyobb kárt Devecserben okozta, ott 287 embernek összesen 767 millió forintos kára keletkezett az ingóságaiban. Kolontáron 64 igénylőnek 193 milliós, míg Somlóvásárhelyen 49 károsultnak 13 millió forintos vagyoni kárát összegszerűsítették a január 15-i határidőre.
Az összesen 973 millió forintnyi kárt az állam a Magyar Kármentő Alapba beérkezett forrásokból téríti meg a károsultaknak - tette hozzá a koordinációs központ parancsnoka.


Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy hétfőn rendkívüli ülést tartanak az Országházban, ahol konkrét kifizetésekről is döntenek.
A kármentő alap bizottsága a három település - Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely - önkormányzata mellett a karitatív szervezetek két munkatársát bízta meg a lakossági kárigények összesítésével.
A kormány tavaly november 4-én határozott arról, hogy a támogatja vörösiszap-katasztrófában károsult ingatlanok tulajdonosai háztartási ingóságainak pótlását, ingatlanonként 500 ezer forintos értékhatárig, továbbá személyenként 200 ezer forintot igényelhettek a ruhanemű pótlására.


A Magyar Kármentő Alapba decemberig beérkezett több mint 1,6 milliárdból 155 millió 224 ezer forintot fizettek ki a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, ebből a kármentő bizottság Devecser önkormányzatának 138 millió 574 ezer forintot, a kolontári önkormányzatnak 14,5 millió forintot, míg Somlóvásárhelynek 2 millió 150 ezer forintos támogatást ítélt meg - közölte honlapján a kármentő alap.


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét, Devecserben 225, Kolontáron 34, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlan vált lakhatatlanná.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite