2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonIszapömlés - Kolontáron átadták az elkészült házakat a károsultaknak

Iszapömlés - Kolontáron átadták az elkészült házakat a károsultaknak

Kolontáron birtokba vehetik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai az új házaikat. A lakóparkban felépült 21 ingatlan közül az első hétnek az átadását ma kezdik meg - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka.

kolontarhazak

Benkovics Zoltán elmondta, hogy a birtokba adáson az új tulajdonosok mellett a fővállalkozó VeszprémBer Zrt. képviselői, a műszaki ellenőrök, a közműszolgáltatók, a tervezők, a katasztrófavédelem és az UKKK képviselői vesznek részt. Tájékoztatása szerint a károsultaknak épült ingatlanokat "leltár szerint" kulcsokkal együtt átadják, megkapják a tulajdonosok a többi között házuk építési dokumentációját a használatbavételi engedéllyel, továbbá a gépészeti berendezésekhez tartozó jótállási papírokat. A közműszolgáltatók pedig a mérőállás rögzítésével együtt a nevükre írják a víz-, villany-, és gázmérőórákat. A földhivatali bejegyzést követően a ház jogilag is a károsult tulajdonába kerül, a tényleges beköltözés, a bútorok és egyéb berendezési tárgyak szállítása ezt követően lehetséges - tette hozzá. A parancsnok közlése szerint az átadást hasonlóan ütemezik majd Devecserben is, ahol a műszaki ellenőrzés pénteken elkezdődött.

Toldi Tamás, (Fidesz-KDNP) Devecser polgármestere közölte: lakossági fórumon tájékoztatták a beköltözésről a vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai közül azt a 87 családot, amelyek majd az új lakóparkba költöznek. Elmondta, Devecserben július 8-án kezdődik a házak birtokba adása, és három ütemben egy hónapig tart, a beköltözést a családok - amelyek közül többen albérletben laknak - július közepétől kezdhetik majd el.

A polgármester tájékoztatása szerint a lakóparkot tervező iroda felajánlotta a károsultaknak, hogy a melléképületekről ingyenesen tervrajzot kapnak. Jelenleg még arról egyeztetnek, hogy a garázsnak is használható, 3,5X6 méteres építmény kivitelezésének 1,3 millió forintos költségét a lakóparkba költözőknek a Katolikus Karitász állná - mondta a polgármester.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek.

A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, és ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejeként.


Forrás : MTI / HÍR PORT 24
Fotó: MTI

 

2011-06-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite