2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedIzmosodott a forint

Izmosodott a forint


Javuló nemzetközi hangulatban a régiós trendet követve erősödött a forint: az eurót kedden délután negyed ötkor 283,67 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 287,50 forint után.


A dollárt 218,76 forinton jegyezték 1,2973 dolláros euróárfolyam mellett, a hétfői 221,15 forintos dollárjegyzés és 1,2941 dolláros eurójegyzés után.


A svájci frank jegyzése 206,07 forint 211,80 forint után, 100 japán jent 249,66 forinton jegyeztek 255,11 forint után.
A forint két megrázkódtatást is átélt az elmúlt jó egy hét folyamán, de mindkét epizód átmenetinek bizonyult. Az euró jegyzése a múlt héten hétfőre virradóra emelkedett 290 forint fölé a magyarországi hitel-felülvizsgálatot végző IMF-EU küldöttség hétvégi, idő előtti távozását követő piaci reakció hatására. A múlt hét végére, péntekre azonban a forint a térségbeli devizákkal együtt a javuló nemzetközi befektetői hangulatot követve 283-as eurójegyzés környékére erősödött. Innen, két egymást követő hitelminősítői lépés hatására ismét komoly árfolyamveszteséget szenvedett el.


A Moody's Investors Service pénteken leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország államadósság besorolását, majd a Standard and Poor's rontotta negatívra a magyar szuverén adósbesorolás kilátását. A hét végén és hétfőn az eurót 288 forint közelében is jegyezték. Mindkét eset után erősen megoszlottak az elemzői vélemények a forint további sorsát illetően. Az egyik tábor a további gyengülést valószínűsítette a forinttal szembeni nemzetközi bizalomvesztésre hivatkozva, a másik nézet pedig a régiós devizák által követett trendhez visszaigazodást helyezte kilátásba, mondván: a forint fundamentális tényezői nem indokolják a 290-300 forintos euró árfolyamot.


Kedden javuló befektetői hangulat, fokozódó kockázatvállalási hajlandóság adta meg a nemzetközi értékpapír- és devizakereskedelemben az alaphangot, és a forint is minden további nélkül csatlakozni tudott az erősödő régiós trendhez. Sőt, a keddi kincstárjegy aukció kedvező jegyzési fogadtatásának köszönhetően térségbeli devizatársainál nagyobb nyereséget érhetett el. A javuló hangulat részben az euróövezeti bankrendszer stressztesztjének volt köszönhető, ami "nem tartalmazott riasztó adatokat", azaz oldotta az euróövezeti pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos "túlzott" aggodalmakat, részben pedig a sorozatosan egymást követő bíztató európai üzleti és fogyasztói hangulatindexeknek, makrogazdasági mutatóknak. A javuló hangulatot tükrözve kedden az euró 11 havi árfolyamcsúcsot ért el a dollárral szemben 1,3046-os jegyzésen. Az euró az egy hónappal ezelőtti árfolyam mélypontjához képest már 10 százalékkal erősödött. A jennel szemben az euró hét hetes árfolyamcsúcsot érintett.


A zloty erősödése hétfőn 4,03 körüli eurójegyzésről egészen a 4,0-es küszöb áttöréséig ment el: az eurót 3,9994 zloty árfolyamon is jegyezték a délutáni órákban. A zloty tíz hete nem járt ilyen erős árfolyamon.
A cseh korona 25,14 körüli euró jegyzésről 25,04 közelébe erősödött kedden, a forint pedig 286 feletti euró jegyzésről egészen 283-ig.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite