2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
NagyvilágIzrael gázai célpontokat támadott

Izrael gázai célpontokat támadott


F16Palesztin szélsőségesek rakétákat és aknagránátokat lőttek a zsidó állam területére, erre az izraeli légierő több hullámban támadott gázai övezeti területeket.


A légicsapásokban legalább 19 palesztin sebesült meg, köztük két nő és hét gyermek. Szemtanúk és egészségügyi források szerint többségük csak könnyű sérüléseket szenvedett.

Az izraeli hadsereg megerősítette a támadást, és közölte, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális mozgalommal kapcsolatban álló fegyvereseket és egy fegyvercsempészésre használt alagutat vettek célba F-16-os gépei.

Az izraeli légierő azután indított légi támadást, hogy a Hamász fegyveres szárnyához, az Ezzedín el-Kasszám Brigádokhoz tartozó palesztinok három aknagránátot lőttek ki Izrael területére. A légicsapások első hullámában a Hamász egyik gázavárosi biztonsági központját, egy fémfeldolgozó, valamint egy építőipari üzemet és egy kiképző bázist támadtak az F-16-osok. A második hullámban Hán-Júnisz-i célpontokra - egy fegyveres csoportra, egy kiképző központra és egy hangárra - lőttek ki rakétákat az izraeli gépek.

Az Ezzedín El-Kasszám Brigádok szombaton több mint 50 aknagránátot zúdított Izrael területére, hogy megbosszulja két harcosának halálát, felrúgva ezzel a gyakorlatilag több mint két éve tartó tűzszünetet. A palesztin aknagránátok robbanásában két izraeli könnyebben megsebesült, és kisebb anyagi károk keletkeztek.

Danny Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes hétfőn közölte, hogy a Hamász vezetőit teszik felelőssé, ha a Gázai övezetből tovább lövik Izrael területét.

A Hamász hétfőn kiadott közleményében leszögezte, hogy elkötelezett a tűzszünet betartása mellett a többi palesztin frakció támogatásával. Az Ezzedín El-Kasszám Brigádok szóvivője közölte, hogy készek ismét tiszteletben tartani a 2009 januárjában életbe lépett tűzszünetet, ha Izrael leállítja a támadásokat.

Palesztin elemzők az erőszak növekedését azzal hozzák összefüggésbe, hogy a négy éve ellenségeskedő Hamász és Mahmúd Abbász palesztin elnök igyekszik közeledni egymáshoz, miután palesztinok ezrei tüntetéseken követelték a megosztottság felszámolását. A palesztinközi "megbékéléstől" Izrael és a Hamász egyes tisztségviselői egyaránt tartanak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite