2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
ItthonIzraeli berepülés: felfüggesztették a légügyi igazgatót

Izraeli berepülés: felfüggesztették a légügyi igazgatót


vadászgépekÁprilis 1-jég tart a belső vizsgálat az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével kapcsolatban - közölte Hónig Péter közlekedési miniszter az MTI-vel szerdán a kormánykabinet ülését követően. Megerősítette, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke saját hatáskörében négy munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított, a légügyi igazgatót pedig a vizsgálat lezárultáig felfüggesztette állásából, valamint elmondta azt is: szabálymódosítások szükségességét állapították meg a nemzetbiztonsági kabinet által kezdeményezett vizsgálat nyomán.


A miniszter elmondta még: a belső vizsgálattal párhuzamosan fut a nemzetbiztonsági kabinet által múlt pénteken kezdeményezett vizsgálat. Ezzel kapcsolatban közölte, a kormánykabinet szerdai ülésén Iváncsik Imre államtitkár nyújtott be jelentést, és kabinet úgy döntött, hogy módosítani kell az érintett szabályokat, valamint "intézkedéseket kell hozni a személyi felelőség körében".

A személyi felelősségről szólva a miniszter megerősítette, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke saját hatáskörében négy munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított, a légügyi igazgatót pedig a vizsgálat április 1-jei lezárultáig felfüggesztette állásából. Elmondta: a belső vizsgálatot vele való közös megegyezéssel indította a hatóság elnöke.

Hónig Péter a honvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén elismerte, hogy nem tartották be az érvényes jogszabályokat az izraeli gépek magyarországi berepülésével kapcsolatban. Közölte: a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatot indított. Azt is mondta, nem gondatlanságból és nem rossz szándékból követtek el hibát az illetékesek, s időt kért a vizsgálat lefolytatására.

A kormányszóvivő kedden az MTI-vel azt közölte: már múlt pénteken tárgyalt az izraeli repülőgépek magyarországi gyakorlatozásáról a nemzetbiztonsági kabinet, amely bizottságot hozott létre Iváncsik Imre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában részt vevő államtitkár vezetésével az esetleges mulasztással kapcsolatos személyi felelősség meghatározása.
A kormányszóvivő közleményében ismertetette, hogy Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője március 18-án, csütörtökön összehívta a kabinet ülését az izraeli gépek magyar légtérbe történt berepülése körülményeinek feltárására. Ezzel egy időben az ügyről valamennyi érintett minisztertől még aznap estére írásbeli jelentést kért a miniszterelnök tájékoztatására.
A Fidesz távozásra szólította fel Szekerest és Hónigot
A Fidesz arra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi és Hónig Péter közlekedési minisztert, hogy még szerdán távozzanak hivatalukból a magyar légtérbe berepülő izraeli gépek ügye miatt.

Kontrát Károly, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a "kémrepülőbotránnyal" kapcsolatban a kormány ugyanazt teszi, mint a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia után, amikor egy meteorológussal "vitették el a balhét".

2010-03-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite