2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonJárai: nincs realitása az euró bevezetésének

Járai: nincs realitása az euró bevezetésének


Pénz01Az új kormánynak egyik legfontosabb feladata lesz a gazdaság versenyképességének helyreállítása, az új pénzügyi kormányzatnak pedig azon a dilemmán kell felül kerekednie, hogy miközben beindítja a gazdaság növekedését, a költségvetés egyensúlya is javuljon - mondta Járai Zsigmond hétfőn Miskolc-Tapolcán, ahol Nagy Kálmánnal, a körzet FIDESZ-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltjével tartott sajtótájékoztatót.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere, a jegybank volt elnöke úgy vélekedett: vannak olyan lépések amelyeket azonnal meg lehet tenni, és lesznek olyanok, amelyek évekig tartanak.
A jelenlegi kormányt a kapkodás, a kiszámíthatatlanság, a megbízhatatlanság jellemezte, az új kormánynak ezen kell változtatni. Egyszerűsítenie kell az adórendszert, csökkenteni az elvonásokat, az állam túlköltekezésének gátat szabni, megszüntetni az ország bizonytalan gazdasági helyzetét - vélekedett Járai Zsigmond, aki azt is elmondta: egyelőre nincs realitása az euró bevezetésének.

Amennyiben az elmúlt nyolc évet jó kormányzás jellemezte volna, akkor ma ott tartanánk, ahol Szlovákia, Lengyelország vagy Csehország. És bár 2004-hez viszonyítva - amióta az unió tagjai vagyunk - Magyarországon az egy főre jutó GDP mintegy 10 százalékkal nagyobb, de unió átlaga 15 százalék, a velünk együtt csatlakozó országoké pedig mintegy 30 százalék. Ez pedig azt jelenti: nem zárkóztunk fel az unió átlagához, lemaradásunk "óriási".

Azt kell megnézi, hogy ezt mi okozta, és ennek ismeretében a terápiára is mód nyílhat, körvonalazható egy új gazdaságpolitika, amely választ adhat arra, hogy mit kell csinálni, ahhoz, hogy behozzuk lemaradásunkat - mondta Járai Zsigmond, aki az új kormány azonnali lépései között az adócsökkentést, a bürokrácia csökkentését, és a korrupció visszaszorítását említette.

Úgy számolunk, hogy egy év alatt új gazdasági környezetet lehet teremteni, két-három év múlva helyreállhat a 4-5 százalékos gazdasági növekedés, ami szükséges ahhoz, megkezdhessük a felzárkózást az unió átlagához, és legalább tíz év kell ahhoz, hogy behozzuk azt a lemaradást, amelyet az elmúlt nyolc évben szenvedett el az ország - mondta a pénzügyi szakember.

A jegybank volt elnöke elismerte, hogy a Bajnai kormányzat sokat javított a költségvetés egyensúlyi helyzetén, ám megjegyezte: a javulás döntőhányada azonban átmeneti, nem tartós és nem szerkezeti, hanem egyfajta megszorító csomag következménye.

Azt kell megoldani, hogy a költségvetésben megszorítások nélkül lehessen szerkezeti változásokat végrehajtani - tette hozzá.

Az egykori pénzügyminiszter az euróról szólva azt mondta: ma a magyar gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy reálisan lehetne beszélni annak bevezetéséről, Magyarország nagyon távol van az euró bevezetéséhez elérendő kritériumok teljesítésétől.

Egy ilyen legyengült, rossz állapotban lévő gazdaságot ráadásul még inkább szétzilálná az euró bevezetése, egy gyenge gazdaságban ez nem lenne helyes lépés. Éppen ezért elsődleges a gazdaság helyreállítása, és ha ezt két-három éven belül sikerül megtenni, akkor lehet majd kitűzni egy reális dátumot - tette hozzá.

2010-04-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite