2021. január 19., kedd - Sára
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeJavították a Nógrád megyében élők munkaképességét

Javították a Nógrád megyében élők munkaképességét


Lezárult a Nógrád megyei lakosok munkaképességének javításáért indított program; ennek keretében közel 13 ezer ember vett részt szűrővizsgálatokon, de foglalkoztak a stresszkezeléssel vagy az öngyilkosság megelőzésével is - a programról a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben tájékoztatta az MTI-t.

nogradmegyeegy

Az ügynökség egy héttagú konzorcium vezetőjeként 537 millió forint támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán.

A konzorcium tagja volt Nógrád megye három kórháza is. A salgótarjáni Szent Lázár Kórház a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések korai felismerését, a mentális fejlesztést, és a betegséggel való megküzdést célzó programokat helyezte előtérbe. Szakmai programjaik közül a komplex szűrővizsgálatokra volt a legnagyobb igény.

Mivel Nógrád megyében kiemelkedően magas az öngyilkosságok száma, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház ennek megelőzésével, a pszichiátriai kórállapotok korai azonosításával is foglalkozott a keringési betegségekre irányuló szűrések mellett.

A pásztói Margit Kórház az egészséges életmódot, a testmozgást helyezte előtérbe. A kórházak a lakosság körében, munkahelyeken és iskolákban is tartottak előadásokat és végeztek szűréseket, egészség- és sportnapot is szerveztek a programok között.

A Várunk Alapítvány, a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület és a Háztartások Foglalkoztathatóságáért Alapítvány vett még részt a programban. A szervezetek egyebek között hátrányos helyzetűeket, szegregátumokban élőket képeztek mentorok és szociális munkások segítségével, a testmozgást ösztönző sportrendezvényeket, a közösségi összetartozást erősítő családi napokat szerveztek.

A fejlesztési ügynökség dolgozta ki azt az integrált, a megye speciális igényeihez alakított egészségügyi adatbázist, amelyben az elvégzett szűrések, mérések, tanácsadások adatait rögzítették.

Az Innovatív megoldásokkal Nógrád megye munkaképességéért című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

Forrás: MTI/NOGRAD24

 

 

2015-12-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite