2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
ItthonJávor Benedek: az ünnep iránymutatással szolgálhat a mai sorskérdések megoldásához

Jávor Benedek: az ünnep iránymutatással szolgálhat a mai sorskérdések megoldásához


Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint október 23-a megünneplésének akkor van igazán értelme, ha az erkölcsi világosság, amelyet az ünnep felmutat, inspirációként és iránymutatásként tud szolgálni a mai sorskérdések megoldásához.

Jávor Benedek


"Különösen igaz ez olyan időkben, amikor a közösség bajban van" - tette hozzá az ellenzéki politikus az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján Hajdúszoboszlón, a Bocskai-szobornál tartott keddi ünnepségen. Jávor Benedek kijelentette: ahhoz, hogy a bajból kilábaljunk, mindenekelőtt fel kell ismerni, hogy "ez az ország a miénk", s nemet kell mondani arra, hogy a politika végletesen szembeállítsa az embereket egymással.


Az LMP frakcióvezetője 1956 és napjaink között párhuzamot vonva úgy fogalmazott: ne legyen kétségünk afelől, hogy ahol a társadalmi kommunikáció és a szellem feletti politikai irányítás megszerzésére irányuló kísérletet látunk, ott mindig valamiféle zsarnokság menekül az igazság elől.


Magyarország ma súlyos bajban van - mondta Jávor Benedek, megjegyezve: "a baj nemcsak az, hogy 2007 óta nem tudunk kilábalni a gazdasági válságból, nemcsak az, hogy miféle kormányzás és törvénykezés folyik ma az országban, és nemcsak az, hogy a megelőző ciklusokban kormányzó elit is méltán veszítette el az állampolgárok bizalmát. A baj a demokrácia alapjait érinti".


Jávor Benedek szerint a legnagyobb kárt az okozta, hogy "az ország kormányzásában kudarcot kudarcra halmozó elit és egyre rosszabb erőkből álló pártpolitikai elit sikeresen szakította két táborra a demokratikus közösséget, és állította úgy szembe egymással a közösség két felét, hogy a szembenálláshoz képest minden másnak a jelentősége eltörpüljön".


"Bármennyi csalódást is okozott a demokrácia, ennek a csalódásnak nem az az orvossága, hogy visszahúzódunk a közéletben való részvételtől, hanem az, ha birtokba vesszük, visszafoglaljuk a demokrácia még működő intézményeit" - mondta az LMP frakcióvezetője. Szerinte "ma Magyarországon politikai képviselet nélkül vannak azok a konzervatív polgárok, akiknek fontos az alkotmányos demokrácia politikai kultúrája".


Az ellenzéki politikus azt mondta, nem lehet kérdés, hogy "a centrális erőtérben testet öltő új egypártrendszert és az általa folytatott emberellenes politikát meg kell szüntetni, mégpedig minél hamarabb". Ugyanakkor ez nem jelentheti a régi kétpártrendszer helyreállítását - jelentette ki Jávor Benedek, hozzátéve: "a kibontakozás csak a különböző politikai nézeteket valló, de az alkotmányosság és a demokrácia erkölcsi megújítása iránt egyaránt elkötelezett, egymással kompromisszumot kötni, az egyetértést keresni kész polgároknak az együttműködése révén lehetséges".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite