2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeJavul a Nógrád megyei kórház finanszírozása

Javul a Nógrád megyei kórház finanszírozása


Megmarad a salgótarjáni székhelyű Szent Lázár Megyei Kórház ellátási területe, ágyszáma és struktúrája, és kedvezőbb lesz a finanszírozása - ezt Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Bercsényi Lajos, a kórház igazgatója jelentette be szerdán sajtótájékoztatón.

ST Kórház


Bercsényi Lajos elmondta: a májustól érvényes finanszírozás figyelembe veszi a területen ellátott betegek szociális helyzetét, a morbiditást és az életmódot, így a nógrádi kórház végre pozitív szorzót kap. Jelenleg az országos átlagnál 27 százalékkal kevesebb pénzt kapnak egy ágyra - tette hozzá.


Nagyon fontosnak nevezte az igazgató, hogy megmarad a komplex gyógyítás, vagyis az ágyszám és a struktúra, mert amikor egy beteg bekerül a kórházba, a legbanálisabb eseteknél is lehetnek szövődmények, ezek ellátásához pedig a társszakmák jelenléte kell. Székyné Sztrémi Melinda - aki egyben a város polgármestere - kiemelte, hogy egyetlen osztályt sem minősítenek vissza, így a munkaanyagban még kérdéses traumatológiát, gégészetet és kardiológiát sem, és a korábbi hírekkel ellentétben nem csökken a kórház ellátási területe.


Elmondta azt is, nem kell attól tartani, hogy dolgozókat kellene elbocsátani, sőt az új szemléletű, konszolidált bértábla alapján kapják majd a bérezésüket. A képviselő arra is kitért, hogy a kormány év végén extra forrásokat különített el, hogy a kórházak túl tudják élni a 2011-es évet, és meg tudják kezdeni a 2012-est. Az országosan 64 milliárd forintból 402 milliót kapott a salgótarjáni kórház, ezen belül 42 millió forintból 480 dolgozó kapott eseti keresetkiegészítést.


Bercsényi Lajos hozzátette: ezért a pénzért a salgótarjáni szakszemélyzet, az orvosok megdolgoztak, ezzel azt az összeget kapták meg, amelyet a teljesítményvolumen-korlát miatt nem tudtak lehívni. A Nógrád megyei Szent Lázár Kórház 550 aktív és 110 krónikus ágyon működik, 22.500 fekvő beteget lát el, járóbeteg-forgalma évente több százezres.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite