2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedJavuló befektetői hangulat, erősödő forint

Javuló befektetői hangulat, erősödő forint


Tőzsde01Javuló euróövezeti befektetői hangulat erősödéshez segítette a forintot kedden: az eurót délután négykor 279,83 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Hétfőn délután fél ötkor 280,70 forint volt a jegyzés, péntek délután pedig még 282,65 forint.


Keddre virradóra 280,50 forint környékén állt a jegyzés a nemzetközi kereskedelemben és délelőtt is ezen a szinten stagnált, majd a befektetői bizalom javulásával párhuzamosan a forint enyhe mértékű erősödésnek indult és délutánra már 280 forint alatti jegyzésekre is volt példa.


A forint egy hónapja nem járt 280 forintos euró jegyzésnél erősebb szinteken.


Kedden javították a nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóságot az euróövezeti pénzügyi stabilitással szemben enyhülő kételyek, amely elsősorban az ír és spanyol kötvénykibocsátás, valamint a görög kincstárjegy-kibocsátás sikerének volt köszönhető.


A piacon az ír kötvénykibocsátást a göröghöz mérhető törlesztési válság próbakövének tekintették és nagy megnyugvással fogadták annak ötszörös túljegyzését az előző kötvénykibocsátásnál nem sokkal magasabb hozam mellett.
Hasonló megelégedéssel nyugtázta a piac a görög kincstárjegy kibocsátáson elért hozamcsökkenést is.
Az befektetői kétségek enyhülésére utaló módon a gyengülve nyitó európai tőzsdeindexek a délután már tisztes, 0,30-0,60 százalék körüli erősödésben jártak, egyúttal (a forintnak kedvező módon) csökkentek a hozamprémiumok az euróövezeti perifériális szuverén állampapírok és az etalonnak tekintett német államkötvények között is.
Az eurövezet pénzügyi stabilitásával szemben enyhülő kételyeknek köszönhetően az euró 1,3060 körüli dollár árfolyamról 1,31 feletti jegyzésekig erősödhetett.


A dollár ugyanakkor gyengült a főbb devizákkal szemben a Fed nyíltpiaci bizottságának ülését megelőző kivárás miatt. A Fedtől várt kvantitatív monetáris enyhítés a dollár befektetésekből való kivonulásra, és kockázatosabb befektetések vállalására készteti a befektetőket.


A javuló nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság a forint árfolyamának erősödésében és az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukcióján tapasztalt szokatlanul magas túljegyzésben és az elért hozam csökkenésében is tetten érhető volt.
A dollárt 213,17 forinton jegyezték kedden délután négy órakor 1,3127 dolláros euró mellett. Hétfőn délután a dollár 214,52 forinton, az euró 1,3075 dolláron állt. Péntek délután a dollár jegyzése még 216,95 forint volt.


A svájci frankot 212,40 forinton jegyezték 213,60 forint után, száz japán jen jegyzése pedig 249,72 forint, szemben a hétfői 251,51 forinttal. Péntek délután a svájci frank 214,92 forint, a japán jen 253,05 forint volt.


Forrás: MTI/HR PORT24

2010-09-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite