2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonJégeső és orkán erejű szél! Mentők vitték el a sérülteket

Jégeső és orkán erejű szél! Mentők vitték el a sérülteket


Húsz perc alatt harminc milliméter eső esett Csongrád megyében, Békés megyében többen kórházba kerültek, lovak pusztultak el a viharban, háztetőket tépett le a szél. Hatalmas eső zúdult Szegedre és környékére péntek kora délután, a nagy mennyiségű csapadékot borsó nagyságú jég kísérte - tapasztalta a távirati iroda tudósítója.

jégeső


A tűzoltókhoz több mint nyolcvan riasztás futott be, fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz hívták őket. Húsz perc alatt mintegy harminc milliméter eső esett a heves zivatarban Szegeden és környékén - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális vezetője. Szudár Béla elmondta: a várost a zivatar keleti irányba hagyta el, s még erősödött is. Megfigyelői telefonok érkeztek Mezőhegyes és környékéről, hogy néhol dió nagyságú jég is esett. Az ilyen típusú zivatargócokban egyébként csak 4-5 százalékban hullik jég, nagyon kis területen - magyarázta. A következő, hasonló intenzitású csapadékzóna estére várható Szeged és környékére - tette hozzá a szakember.


A legrosszabb a helyzet Makón és környékén, ott több mint 40 helyszínre várják őket. Csanádpalotán van olyan utca, ahol csaknem húsz fát döntött ki a szél - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.


Szünetel a vonatforgalom Mezőkovácsháza és Makó között, mert a térségben a péntek déli órákban a vihar több fát döntött a vasúti sínekre. A Mávinform tájékoztatása szerint ezen a szakaszon vonatpótló buszok sem tudnak közlekedni, mert a közútra is több fa dőlt. A szerelvények csak Békéscsaba és Mezőkovácsháza, valamint Makó és Újszeged között közlekednek. A teljes vonalon várhatóan délután 4-5 órától indulhat meg a vonatforgalom.


Óriási vihar csapott le Mezőhegyesre


Óriási vihar csapott le pénteken délután Mezőhegyesre és a környező településekre. A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar akkor csapott le a városra, amikor éppen egy fesztivált rendeztek - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete.
Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a helyszínről elmondta az MTI-nek, hogy ilyen pusztítást még nem látott. Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a patinás platánokon alig maradt levél.

A vihar következtében legalább tíz ember megsérült, többüket a mentők vitték el. A környező többszintes házak ablakait betörte a jég, sőt két órával a vihar után helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat. Több ló is elpusztult, a helyi ménes egy része szétszaladt. A képviselő már felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé a várost. Simonka György kezdeményezni fogja azt is, hogy az uniós vis maior alapot nyissák meg a város megsegítése érdekében.


A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar teljesen elpusztította a térség legnagyobb mezőgazdasági nagyüzemében a termését, a kár 100 százalékos. A vihar annyira kipusztította a növényeket, hogy még azt sem lehet felismerni, hogy egykor milyen magot vetettek el. A helyi Ménesbirtok Zrt. 8.000 hektáron gazdálkodik, s ebből több mint ötezer hektár egybefüggő és öntözött terület. A vihar azonban még az öntöző berendezéseket is tönkre tette. A keletkezett kárt milliárd forintnál is nagyobbra becsülte.


Csanádi István, a város független polgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy becslése szerint a városban a kár értéke több száz millió forint. A vihar leszakította az elektromos vezetékeket, így nincs áram és akadozik a telefonszolgáltatás is. A legsürgősebb feladatnak a tetők lefóliázását nevezte a polgármester, mert, mint mondta, újabb viharfellegek gyűlnek az égen. "Sajnos a településen nincs erre alkalmas fólia, ezért Orosházáról próbálunk szerezni" - tette hozzá.


Két út nehezen járható, egy településen házakat öntött el a lezúduló víz a kora délutáni felhőszakadás után Tamási térségében - közölte a katasztrófavédelem. Az Ozora és Pincehely, illetve a Nagykónyi és Értény közti úton vízátfolyás nehezíti a közlekedést - mondta Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Értényben három lakóházat homokzsákokkal védenek a szántóföldekről lezúduló víztől, Ozorán megrepedt egy házak felett húzódó löszfal, Cecénél a vasúti átjárók fényjelző készülékei hibásodtak meg. A katasztrófavédelem közlése szerint a térségben pénteken kora délután 80 milliméternyi eső esett.

 

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-06-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite