2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonJégeső és vihar várható ma is - csütörtökön házakba tört be a víz Borsodban

Jégeső és vihar várható ma is - csütörtökön házakba tört be a víz Borsodban


borsodiviharTolcsváról húsz embert kellett kiköltöztetni, Erdőhorvátiban és Vámosújfaluban egy-egy helyi lakosnak kellett elhagynia az otthonát az áradás és a hömpölygő víz miatt; több településen még most is szivattyúznak.


A délnyugati országrész kivételével pénteken is várhatóak hevesebb esőzések Magyarországon.

Az előző napihoz hasonló viharokra már nem kell számítani, de pénteken is előfordulhatnak nagyobb felhőszakadások - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-vel.

Az OMSZ péntekre a délnyugati országrész kivételével az egész országra sárga riasztás adott ki. Ez azt jelenti, hogy ma is várhatóak nagyobb zivatarok, amit helyenként viharos széllökések, intenzív csapadék, vagy jégeső kísérhet.

Az OMSZ munkatársa hozzátette, hogy elsősorban az északkeleti területeken számítanak nagyobb felhőszakadásra.
Miskolcon még szivattyúznak
Folyamatosan szivattyúzzák a vizet Miskolc diósgyőri városrészében, ahol utcákat, pincéket, garázsokat öntött el a csütörtökön leesett, óriási mennyiségű csapadék miatt kialakult áradat.

A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, más településekről is érkeztek tűzoltóegységek, hogy segítsék a miskolciak munkáját.

Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: Lyukóvölgyben kialakult egy kis tó is, ezen a részen is szivattyúzásra van szükség.
A miskolci áradat miatt két embert kellett ideiglenesen elszállásolni, őket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogadta be. A helyiek azt mondják, védekezni fognak, hiszen a következő napokra is sok csapadékot jeleznek a szakemberek, ezért például a Hegyalja utcában homokzsákokkal próbálják majd kivédeni a nagyobb esőzést.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője korábban arról számolt be, hogy rengeteg segélykérés érkezett hozzájuk. A csütörtök délután négy óra után a hegyoldalakról lezúdult, óriási mennyiségű esővizet a közműhálózat nem volt képes elvezetni, ráadásul minden patak kilépett a medréből.

A helyszínen az összes miskolci tűzoltóegység mellett tiszaújvárosi, szerencsi és kazincbarcikai tűzoltók is dolgoztak. Két, közvetlen veszélyben lévő idős embert mentettek ki egy-egy az elöntött garázsból, illetve lakóházból. Az utcákon több helyen félméteres víz hömpölygött, a járművek elakadtak, némelyiket el is sodorta az áradat, további akadályokat képezve az úton - tette hozzá. Mint mondta, több útszakasz járhatatlanná vált, a rendőrség lezárta a megrongálódott, elárasztott részeket. Közintézményekbe is betört a víz, így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idősotthonába, a Szimbiózis Alapítvány épületeibe és egy napközi otthon beteg gyerekekkel teli épületébe.


Négy borsodi kistelepülésen is nagy károkat okozott a csütörtöki vihar


Négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen okozott nagyobb károkat a csütörtöki, nagy mennyiségű csapadék, Tolcsváról húsz embert kellett kiköltöztetni, Erdőhorvátiban és Vámosújfaluban egy-egy helyi lakosnak kellett elhagynia az otthonát az áradás és a hömpölygő víz miatt.

Kohánka István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: a víz Tolcsván, Vámosújfaluban, Erdőhorvátiban és Komlóskán is utakat, árkokat mosott el és betört a házakba is. A települések vezetői az önkormányzati tulajdonokban keletkezett károk miatt vélhetően vis maior segítséget kérnek majd, a magántulajdonok kárait a biztosítók téríthetik meg. Sok háziállat, aprójószág elpusztult, belefulladtak a vízbe.

Pénteken a településeken még szivattyúznak, illetve takarítanak, hiszen az ár a patakmedreket is megrongálta, köveket görgetett, s faágakat szakított le, amelyeket lapályos helyen lerakott. Ezt a hordalékot, sarat, iszapot kell eltakarítani - tette hozzá. Mint mondta, Tolcsván húsz embernek kellett elhagynia az otthonát, pénteken a nap végére a tervek szerint tizenöten visszaköltözhetnek, de öt ember helyzete még kérdéses, mert az ő házuk nagyon elázott. Az áramot biztonsági okokból több lakóházban ki kellett kapcsolni, ugyanis átáztak, átnedvesedtek a falak.

Az MTI információi szerint Vámosújfaluban még a kőhidat is megmozdította az óriási eső.

Csütörtök délután nagyon rövid idő alatt a becslések szerint legalább 50-70 milliméternyi csapadék hullott ezen a részen.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite