2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Zöld zónaJégkorszak jön Nagy-Britanniában?

Jégkorszak jön Nagy-Britanniában?


felmelegedesA Golf-áramlat áldásos hatását a globális felmelegedés megszűntetheti, így kutatók szerint egyre hűvösebb és keményebb telek lesznek a szigetországban.


Miközben a globális felmelegedés hatására az egész Földön melegebb lesz, Nagy-Britanniában csökkeni fog a hőmérséklet az óceáni áramlatok és az időjárási minták változása nyomán - hívták fel a figyelmet szakemberek.

Északnyugat-Európa, különösen Nagy-Britannia időjárását a Golf-áramlat határozza meg. A meleg vizet szállító tengeráramlat a Mexikói-öbölből indul, elhalad az Egyesült Államok keleti partja mellett, majd át az Atlanti-óceánon, ahol kettéválik. Egyik ága - az Észak-atlanti áramlat - Európa felé veszi az irányt. Ha ez a meleg áramlatrendszer nem létezne, valószínűleg szibériai körülmények uralkodnának a földrész nagy részén.


A globális felmelegedés, azonban megszüntetheti az áramlat áldásos hatását, ha az Északi-sark térsége túlságosan felmelegszik. Ez hűvösebb és keményebb teleket hozna Nagy-Britanniára, olyanokat, mint az idei is volt, és a nyarak is hűvösebbek és csapadékosabbak lennének - magyarázta Simon Boxall, a brit óceánkutató szolgálat munkatársa a The Daily Telegraph brit lapnak.

A szakember szerint a sarki jég olvadása miatt az óceánok vize kevésbé sós, azaz frissebb és melegebb lesz - és ez megváltoztathatja a tengeráramlatokat. A friss víz növekvő szintje és a sarki vizek melegedése csökkentheti a Golf-áramlat hatását és megzavarja az időjárási mintákat világszerte.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite