2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Zöld zónaJégmadarat ápoltak a Szegedi Vadaspark mentőközpontjában

Jégmadarat ápoltak a Szegedi Vadaspark mentőközpontjában


Egy, a szépségében a legszínpompásabb egzotikus madarakkal is versengő jégmadarat (Alcedo atthis) gondoztak a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában.

jégmadárr

A legyengült madárra egy kopáncsi tanyán bukkantak, és miután megerősödött, az állatkerti Sancer-tónál eresztették szabadon - mondta Endrédi Lajos, a Vadaspark munkatársa.

A jégmadár bár ritkán kerül az emberek szeme elé, első pillantásra felismerhető: hátoldalán ragyogó smaragdzöld és zománcos fényű kék színek csillognak, feje oldala és testalja pedig rőtes aranybarna. Ahogy a természetben lenni szokott, e faj szépsége sem öncélú, hanem a rejtőzködését szolgálja - magyarázta a szakember.

A szalakóta alkatúak közé tartozó madár rendszerint meredek partoldalak mentén, vízfölé nyúló ágon lesi az alatta elúszó apró halat vagy rovart. Zsákmányát megpillantva eleven szigonyként zuhan a vízbe, majd perregő szárnycsapással száll vissza leshelyére. Néha a víztükör felett egyhelyben szitál, és elég nagy magasságból, kissé ferde vonalban bukik a vízbe. A hasa száraz levélre emlékeztető színe nem kelti fel a zsákmány gyanúját, míg felülről tekintve a csillogó vízfelületre emlékeztet, így ő is biztonságban érezheti magát a ragadozók madaraktól.

A 16 centiméteres testhosszúságú védett vándorló madár folyók, patakok mentén él és költ. Magyarországon szórványosan fészkel, de őszi vonulása idején, sőt helyenként télen is gyakori.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite