2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonJelentős a viharkár az országban

Jelentős a viharkár az országban


Jelentősen megnőtt a kárbejelentések száma az elmúlt napokban a hirtelen esőzések és viharok következtében - tudatta az MTI-vel több biztosító is pénteken. A házak rendszeres karbantartásával ugyanakkor elkerülhető a milliós veszteség - véli az AEGON Magyarország.

viharegy

A Generalihoz július 18. és 20. között összesen 2.980 bejelentés érkezett, a becsült kár összege pedig eléri a 421 millió forintot. A legtöbb jelzés (1.577) a vihar miatt érkezett, azonban a villám (1.113), a felhőszakadás (147), illetve a jégeső (143) is sok kárt okozott. A bejelentések zöme - az esetek több mint 60 százaléka - a július 19-i, szinte az egész országot sújtó viharok és zivatarok másnapján érkezett a biztosítóhoz.

2010-ben százezernél több extrém időjárással összefüggő kárt jelentettek be a Generalihoz, ezekre a biztosító több mint 12 milliárd forint kártérítést fizetett ki. 2011-ben eddig összesen több mint 17 ezer bejelentés érkezett.

A biztosítótársaság adatai szerint az elmúlt 10 évben folyamatosan növekedtek az időjárási károk, a tavalyi évben pedig megkétszereződtek a bejelentések a 2009-es évhez viszonyítva. Mivel az ügyfélszám eközben lényegében nem változott, adódik a következtetés, hogy a magyarországi időjárás egyre szélsőségesebb, gyakrabban sújt le a vihar.

Az Allianz Hungária biztosítóhoz péntek reggelig majdnem 4.500 kárbejelentés érkezett a hétfő óta tartó viharos időjárás miatt Zrt.-hez. A biztosítóhoz befutott idei összes viharkár bejelentés száma megközelíti a 31.000 darabot, míg tavaly ugyanebben az időben összesen 68.000 bejelentés érkezett.

A bejelentett károkra a várható kárkifizetések összege a több száz millió forintot is várhatóan meghaladja. Az átlag kárkifizetés összege 30.000 forint körül van. A kárbejelentések jelentős része viharkárra, beázásra, jégverésre, villámcsapásra és annak indukciós hatásaira, tető- és panelhézag beázásra valamint felhőszakadásra érkeztek.

Az AEGON Magyarország is hasonló tendenciákról számolt be: hozzájuk tegnap estig több mint 3.100 bejelentés érkezett a keddi és szerdai viharok nyomán. Az ügyfelek által becsült kárérték már meghaladja a 250 millió forintot. A legtöbb jelzés az ország középső, illetve keleti és észak-keleti részéről érkezett.

A biztosító szakértőinek becslése szerint összesen mintegy 4 ezer bejelentés várható az AEGON Magyarországnál, a viharok okozta teljes kárérték pedig 300-400 millió forintra nőhet a következő napokban. Országosan pedig 2 milliárd forintra becsülik a kárösszeget, becslésük szerint 20 ezer háztartás érintett.

Kellő körültekintéssel megelőzhető a szélsőséges időjárás okozta káresemények egy része, illetve mérsékelhetőek a károk - tette hozzá az AEGON Magyarország.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite