2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeJelentősen csökkent a beruházási hajlandóság

Jelentősen csökkent a beruházási hajlandóság


számológépJelentősen csökkent Nógrád megye kiemelt vállalkozásainak beruházási hajlandósága, a 2008-as 52,3 százalékos arány 2009-re 49,6 százalékra esett vissza; az ötven legjelentősebb gazdálkodó közül mindössze egyetlen cég fordított beruházási célokra egymilliárd forintnál többet - derül ki a januárban megjelent, Top 50 című, a megye gazdaságát a 2009. évi adatok alapján elemző kiadványból.


Az elemzést negyedik alkalommal jelentette meg közösen az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Nógrád Megyei Hírlap. Az adatok szerint a Top 50-es gazdálkodói kör alkalmazta 2009-ben a munkaerő 43,7 százalékát, és a tőkeeszközök 57,3 százalékával működött. A kiemelt adózók tevékenységi körében kiemelkedő a gépipar, a kereskedelem és a nem anyagi ágak szerepe. Az ezen ágazatokban működő 15 cég a megyei szintű nettó árbevétel 41 százalékát realizálta. A területi eloszlást tekintve markánsan látható az egyenlőtlenség: a salgótarjáni és a balassagyarmati kistérségek a legfontosabb gazdasági mutatók szempontjából közel hetvenszázalékos részesedéssel rendelkeznek.

A Top 50 vállalkozás negyven százaléka a megyeszékhely vonzásában található, ezek a vállalkozások érték el a megyei szintű árbevétel húsz, illetve termelték meg a hozzáadott érték 28 százalékát. A cégeket a hozzáadott érték, a nettó árbevétel, valamint az átlagos állományi létszám alapján rangsorolták. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. két kategóriában is listavezető: a legtöbb embert alkalmazta, 985-öt, a hozzáadott érték alapján pedig 3,752 milliárd forinttal volt az első. A második legnagyobb foglalkoztató a Wamsler SE volt 841 fővel. A legtöbb nettó árbevételt, 26,122 milliárd forintot a Delphi Thermal Hungary Kft. érte el.

A kiadvány Nógrád megye egészét tekintve arra is kitér, hogy a térség részesedése az országos szinten előállított bruttó hazai termékből 1 százalék körül ingadozik, Nógrád ezzel tartósan utolsó a megyék között. A 2010. második negyedévi adatok alapján Nógrád a második legrosszabb munkaerő-piaci pozícióban lévő térség, csupán 0,3 százalékkal marad le Szabolcs-Szatmár-Bereg 18,1 százalékos mutatójától. A megyei átlagbér az országos átlag 76 százaléka.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite