2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonJelentősen visszaszorult az orvhalászat a Tisza-tavon

Jelentősen visszaszorult az orvhalászat a Tisza-tavon

Csaknem megszűnt a korábban elterjedt megélhetési orvhalászat, viszont nőtt az engedély nélkül horgászók száma a Tisza-tavon - tájékoztatta a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. médiareferense szerdán az MTI-t.

orvhalaszat

Albel Tamás elmondta: a vízterület halászati hasznosításával megbízott társaság halőreinek tapasztalatai és a nyári szezonkezdettől napjainkig lezárult szabálysértési eljárások összességében kedvező folyamatokról tanúskodnak.

A tározó területén ugyanis látványosan sikerült visszaszorítani a korábban erre a térségre jellemző megélhetési orvhalászatot. Az engedély nélkül horgászók száma ezzel szemben gyarapodott, ám a felderítések gyakorisága az ellenőrzés hatékonyságának javulására is utal.

Az érintett időszak legjelentősebb jogsértéseiről szólva Albel Tamás közölte: a közelmúltban több száz méter nyakzóhálót foglaltak le. A használóira kiszabott halvédelmi bírság fejenként eléri a 200 ezer forintot. Az elkobzott hálók méretéből és a hálószemekből arra lehetett következtetni, hogy ezekkel a rabsicok a nagyobb, nemes halakra specializálódtak.

Közel féltucat jelentősebb ügy zárult le mostanában, melyek kapcsán a bíróság összesen 1 millió forintot megközelítő pénzbüntetéssel sújtotta a tetteseket.

A szakember kitért arra is:, hogy az őszi horgászszezon kezdetével a halászati, horgászati jogsértések rendszerint megszaporodnak a népszerű horgászvizeken. Igaz ez a Tisza-tóra is, ahol a téli vízszint beállítása érdekében most kezdett apasztás fokozottan vonzóvá teszi e területet a rabsicok számára.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-10-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite