2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeJelentős károkat okoztak a hajnali fagyok Nógrádban is

Jelentős károkat okoztak a hajnali fagyok Nógrádban is


Jelentős károkat okoztak a hajnali fagyok az elmúlt napokban hazánkban: több helyen is -3, -4, vagy -7 °C fokig süllyedt a levegő hőmérséklete, ez pedig már károsította a gyümölcsösöket is. A Berkenyei Hűtőházhoz mintegy 130 hektárnyi terület kapcsolódik közvetlenül Nyugat-Nógrádban Berkenye és Nógrád települések környékén. Itt a 2007-es fagyoktól is jelentősebb károkat szenvedtek a gyümölcsösök - erről Schmidt Szilárd ügyvezető igazgató beszélt a Rádió Focus műsorában.

hajnalifagynogradmegyeben1

A 130 hektárból málna, ribizli,szeder, meggy és alma van a mi gondozásunkban. Sajnos ezen a területen vannak elég mélyen fekvő területeink, melyekben elég nagy fagykár van. Mondhatom azt, hogy a 130 hektárból nagyjából 55-60 hektár szinte teljesen elfagyott, tehát 100 százalékos fagykárunk van. Ez legfőképpen itt az almát érinti, ami a 45 hektáros területen a mi vonzáskörzetünkben teljesen elfagyott.

Schmidt Szilárd elmondta azt is, hogy a mélyebben fekvő területen található meggy is elfagyott, itt kilencven százalékos a fagykár. Hozzátette: huszonöt éves gazdálkodásuk során eddig még nem találkoztak azzal, hogy a hat hektáron termesztett ribizli is lefagyjon, most ez is megtörtént, kilencven százalékot megközelítő mértékben. További termelőkkel beszélve úgy tűnik, hogy a magasabban fekvő gyümölcsösökben nincs ekkora probléma, de például a már virágzásban lévő eperültetvények elhelyezkedési jellemzőiktől függetlenül szinte teljes mértékben szintén elfagytak.

Forrás: radiofocus.hu/NOGRAD24
2016-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite