2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
NagyvilágJeszenszky: igazságtalan a The Washington Post

Jeszenszky: igazságtalan a The Washington Post


Jeszenszky GézaAz amerikai napilap egyebek között azt írta az új Orbán-kormányról, hogy a sovinizmus felé hajlik, és célba vette a médiát. A The Post szerint Orbán Viktor előző miniszterelnöksége idején nemkívánatos személlyé tette magát Washingtonban, a Bush-kormány zokon vette, hogy Orbán kiszolgálta a magyarországi szélsőjobbot.


Pontatlannak és igazságtalannak nevezte a The Washington Post című amerikai napilap július 19-én megjelent, az új magyar kormány első napjaival foglalkozó szerkesztőségi cikkét Jeszenszky Géza.


A liberális hangvételű, mértékadó amerikai napilap szombati online kiadásában megjelent olvasói levelében a volt külügyminiszter és washingtoni nagykövet úgy fogalmazott: a Magyarország jobbra fordul című szerkesztőségi cikk azt mutatja, hogy a szerző felületesen ismeri Magyarországot és az idén tavasszal tartott parlamenti választásokon földcsuszamlásszerű győzelmet arató Fideszt.


Jeszenszky Géza állítását alátámasztandó rámutatott, hogy 2002-ben Orbán Viktor akkori miniszterelnök nem szolgálta ki a magyarországi szélsőjobboldalt, miként azt a szerkesztőségi cikk állítja, hanem sikeresen szembeszállt vele, hozzájárult annak választási vereségéhez és kiszorításához a parlamentből.


Bár Washington nem örült annak, hogy Magyarország használt amerikai F16-osok helyett inkább a negyedik generációs svéd-angol Gripen vadászgépek beszerzése mellett döntött, emiatt Orbán Viktort nem tekintette páriának és nemkívánatos személynek, miként azt a Post cikke sugallja - írta Jeszenszky Géza, emlékeztetve arra, hogy George W. Bush elnök 2002 márciusában telefonált Orbán Viktornak, és választások utáni látogatásra hívta meg.


"Az Egyesült Államok rendíthetetlen barátjaként és a The Postot nagyra értékelő olvasóként" a volt külügyminiszter és nagykövet annak a reményének adott hangot, hogy a lap Magyarországgal kapcsolatos szerkesztőségi politikája kiegyensúlyozottabb és tényszerűbb lesz a jövőben.


Az amerikai napilap egyebek között azt írta az új Orbán-kormányról, hogy a sovinizmus felé hajlik, és célba vette a médiát. A The Post szerint Orbán Viktor előző miniszterelnöksége idején nemkívánatos személlyé tette magát Washingtonban, a Bush-kormány zokon vette, hogy Orbán kiszolgálta a magyarországi szélsőjobbot.


A The Washington Post szerint Orbán Viktor olyan gazdasági reformokat hajthatna végre, amelyekre szükség van a tartósan gyengélkedő magyar gazdaság felélesztéséhez. Ha azonban ehelyett a demokratikus intézmények meggyöngítésére törekszik, csak azt érheti el, hogy a nyugati fővárosokban ismét kitaszítottként fogják kezelni - írta az amerikai lap.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite