2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonJobbik: szakmaiatlan a kommunista luxusnyugdíjak megadóztatása

Jobbik: szakmaiatlan a kommunista luxusnyugdíjak megadóztatása


A Jobbik szerint elképesztő és szakmaiatlan "a kommunista luxusnyugdíjakat" érintő fideszes törvényjavaslat, mert alapelvi szinten tenné megadóztathatóvá az öregségi nyugdíjat - mondta Novák Előd, a párt alelnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Novák Előd001


Novák Előd szerint egy korábbi jobbikos javaslat, amelyet az új alaptörvény koncepciójához nyújtottak be idén februárban, azt tartalmazta, hogy az 1956. évi forradalmat követő megtorlások során az államhatalom képviselői által elkövetett bűncselekmények elkövetőit meg lehessen büntetni még akkor is, ha e cselekmények büntethetősége idő közben elévült. Ők ennek teremtették volna meg a jogi alapját, de ezt ugyanúgy leszavazták, mint a jogszabályhoz benyújtott összes többi ellenzéki módosító javaslatot, "így újabb egypárti alaptörvény került a rákosista alkotmány helyébe" - mondta.


A Jobbik kritizálja a "kommunista luxusnyugdíjak" megadóztatását. Elképesztőnek tartják "azt a teljesen szakmaiatlan fideszes javaslatot, amely megadóztatná a nyugdíjakat". Az alelnök emlékeztetett: az szja-ról szóló törvény szerint a nyugdíj adómentes juttatásnak minősül, ezt változtatná meg a jelenlegi kormányzat. Ugyanis ahhoz, hogy a "kommunista nyugdíjakat" megadóztassák, előtte alapelvi, generális jelleggel kell kimondani, hogy az öregségi nyugdíj holnaptól megadóztatható jövedelem lesz.


A politikus szerint ha ezt kimondják, megint a kisembereken fog csattanni az ostor, hiszen az szjá-ról szóló törvény olyan alapelvét módosítják, amihez a rendszerváltás óta senki nem mert hozzányúlni, mert ez a 3 millió nyugdíjas mindennapjait leginkább érintő alapelv. Úgy véli: a kormányoldal felhasználja "a kommunista luxusnyugdíjak" ügyét arra, hogy végeredményében "egy-két szimbolikus Biszku Béla" megadóztatásán kívül minden öregségi nyugdíjat megadóztassanak. Novák Előd elmondta: a Jobbik számára az a probléma, hogy "Biszku Béla és társai" a korábbi magas jövedelmük után kapnak ma egy jogilag normál, de mértékében mégiscsak luxusnyugdíjat.


A Jobbik adóztatás helyett egyedi adómegállapítási szabály alkalmazásával szeretné megváltoztatni ezt. Novák Előd szerint még egy másik külön törvénnyel sem lehet megadóztatni a nyugdíjat, csak akkor, ha először az adójogi alapelvek között kimondjuk, hogy az öregségi nyugdíj mostantól megadóztatható, ami elfogadhatatlan módszer. A képviselő október 23-a kapcsán megjegyezte: a Jobbik azt szeretné, ha feltárnák az ügynöklistákat és tisztába tennék az állambiztonsági múltat. Gyakorlati akadályként próbálják megfogalmazni, hogy a kommunista luxusnyugdíjak elvétele azért sem lehetséges, mert azt a széles kört - amit a Jobbik javasol - jelenleg lehetetlen megnevezni, hiszen nincs ilyen nyilvántartás.


A Jobbik szerint így is, úgy is szükség van az ügynöklisták feltárására, az állambiztonsági múlt feldolgozására. Szerinte "Biszku Béla és társai" több százezer forintos nyugdíja helyett azoknak a nemzeti történészeknek kéne munkát adni, akik segítenének a múlt feltárásában, ez pedig munkahelyeket is teremtene. Novák Előd azt mondta: a levéltárak alapján feltárható az a több ezer érintett, akik nyugdíjából évi több tízmilliárd forintot el lehetne vonni és szétosztani a kisnyugdíjasok, illetve az áldozatok között. Ők azokat is áldozatnak tekintik, akik nem tölthettek be politikai okok miatt magasabban jövedelmező állást, így emiatt kisebb a nyugdíjuk.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite