2020. február 23., - Alfréd
Keresés a tartalomban
ItthonJobbik: tönkrement a közszolgálati életpályamodell

Jobbik: tönkrement a közszolgálati életpályamodell


Jobbik LogoA Jobbik szerint teljesen tönkrement az egykoron vonzó közszolgálati életpályamodell - jelentette ki keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Bertha Szilvia. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, ennek "legdurvább eleme" az a döntés, hogy indoklás nélkül fel lehet mondani a szféra dolgozóinak.


Szavai szerint a cél jogos, de az eszköz alkalmatlan: a felmondási lehetőségek szélesítésével egyetértenek, de az indoklás nélküli felmondás "értelmetlen szélsőség". Kijelentette, véleményük szerint a bírósági gyakorlat alapján úgy kell módosítani a jogszabályokat, hogy a felmondás körülményeit és lehetőségeit egyértelműsítik és tágítják.

Hozzátette, hogy az indoklás nélküli felmondás miatt a megmaradt, jó szakemberek is elhagyhatják a közszolgálatot. Úgy fogalmazott, hogy az MSZP-kormány tönkretette a béreket és elvonta a béren kívüli juttatásokat, a Fidesz vezette kormány pedig megszüntette a foglalkoztatás biztonságát.

Hangsúlyozta, nem a káderállomány lecserélődésétől, hanem a politikailag független, szakmai alapú közszolgálatiság megszűnésétől félnek. Hozzátette, hogy nemcsak politikai okok, hanem személyes ellentétek miatt is el lehet valakit bocsátani.

A köztisztviselők indoklás nélküli felmondásának intézményét a Fidesz javasolta. Kósa Lajos múlt hét hétfőn a parlamentben, előterjesztőként azt mondta, az elmúlt húsz évben a közszférában olyan folyamat zajlott le, amelynek eredményeként a köztisztviselők bár kevesebbet keresnek, "bebetonozták" őket a székükbe. Egy olyan szemlélet alakult ki, amelynek egyenes következménye volt, hogy az emberek nincsenek megelégedve a köztisztviselőkkel - hangsúlyozta Kósa Lajos.

Kovács Zoltán fideszes politikus múlt hét szerdán egy olyan módosító javaslatot is beterjesztett, amely szerint a köztisztviselők felmentési ideje januártól nem lehetne több két hónapnál.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite