2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonJobbik: Áder János ne írja alá a házszabályellenesen elfogadott új földtörvényt!

Jobbik: Áder János ne írja alá a házszabályellenesen elfogadott új földtörvényt!


A Jobbik arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a párt álláspontja szerint házszabályellenesen elfogadott új földforgalmi törvényt - közölt Gyüre Csaba és Magyar Zoltán a Sándor-palota előtt tartott hétfői sajtótájékoztatójukon.

gyurecsaba

A párt országgyűlési képviselői hangsúlyozták: álláspontjuk szerint a házszabály egyértelműen kimondja, hogy bármely képviselőcsoport kérésre név szerinti szavazást kell elrendelni és azt kell tartani, mégis a Jobbik pénteken hiába kezdeményezett név szerinti szavazást, a kormánytöbbség gépi szavazással döntött az új földtörvény elfogadásáról.

Gyüre Csaba hozzátette: a másik probléma szerintük az, hogy a házszabály szerint a levezető elnöknek pénteken szünet elrendelése helyett be kellett volna rekesztenie az ülést és újra össze kellett volna hívnia az Országgyűlést, mivel akadályoztatva volt az ülés működése.

Kiemelték azt is, hogy a Jobbik frakciója hazaárulásnak tekinti a földforgalmi törvény elfogadását és ezt jelképezte gyakorlatilag pénteken "a parlamentben történt kis performanszuk".

A Jobbik képviselői a földtörvény pénteki zárószavazása előtt vonultak fel az elnöki emelvényre egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval. A Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért a kormány javaslatáról. Latorcai János levezető elnök távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezután Latorcai János javaslatára az Országgyűlés kizárta a jobbikos politikusokat a pénteki ülés további részéből, akik azonban ezután sem hagyták el az emelvényt, ezért a levezető elnök szünetet rendelt el.

Mivel a jobbikosok a negyedórás szünet alatt és után sem mentek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. A földtörvényről végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Latorcai János arra hivatkozott: mivel a név szerinti szavazásnál a neveket olvasó jegyzők sem tudnak felmenni az emelvényre, nincs lehetőség megtartani a Jobbik által kért név szerinti voksolást.


Forrás:MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Soós Lajos

 

 

2013-06-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite