2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonJobbik: az egykulcsos adóval a gazdagok járnak jól

Jobbik: az egykulcsos adóval a gazdagok járnak jól


Jobbik LogoA Jobbik szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) bevezetésével az állam az egyébként is jobb helyzetben lévőket segíti, míg a kis és átlagos jövedelműek semmit sem nyernek vele, sőt, ha nincs kiskorú gyermekük vagy csak egy van, több ezer forintot veszíthetnek havonta.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő hétfőn a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt sajtótájékoztatón azt mondta: amíg Simor András jegybankelnök - részben a gyermekei után járó adókedvezmény miatt - januártól havonta 538 ezer forinttal többet vihet haza, addig egy multinacionális áruházláncnál dolgozó árufeltöltő fizetése kétezer forinttal csökkenhet, az adóváltozásokkal kedvezőtlenül járó közalkalmazottak pedig az inflációval megegyező veszteséget szenvednek el.

Példaként hozta, hogy egy bruttó 86 ezer forintot kereső konyhai alkalmazott 4 százalékos jövedelemcsökkenésre számíthat idén, reálkeresete pedig akár 7,5 százalékkal is csökkenhet. Ha közalkalmazott, bérkompenzációt kaphat, de béremelést nem, így számára az infláció veszteségként jelentkezik - mondta.


Egy 29 éve a pályán lévő kétszakos általános iskolai tanár a tavalyinál kétezer forinttal kevesebbet vihet haza havonta, míg egy tíz éve dolgozó rendőr törzszászlós 153.171 helyett 147.562 forintot - sorolta Bertha Szilvia, hozzátéve: a jelenlegi adórendszer azoknak kedvez, akik a társadalomból élnek, nem azoknak, akik a társadalomért.

Mint mondta: egy havi kétmillió forint bruttó bérrel rendelkező bankvezető havonta 339 ezer forintot nyer az egykulcsos szja-val, így 17 százalékkal emelkedik a nettó fizetése, ha pedig három gyermeket nevel, további 99 ezer forint kedvezményre jogosult, míg egy szintén háromgyermekes pedagógus ennek csak a töredékét tudja igénybe venni.

A jobbikos képviselő emlékeztetett, hogy pártja korábban azt javasolta: az átlagos jövedelem szja-kulcsa 12 legyen, a jó keresetűek 20 százalékos kulccsal adózzanak, az évi 12 millió forintnál többet keresőkre pedig 32 százalékos adót vessenek ki; valódi megoldásnak azonban az ennél is több adósávot, az arányosan progresszív adórendszert tartják.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite