2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonJobbik: börtönbüntetés helyett a hajléktalanellátó-rendszert kell bővíteni

Jobbik: börtönbüntetés helyett a hajléktalanellátó-rendszert kell bővíteni


A Jobbik véleménye szerint a hajléktalanokat ellátó rendszert kell bővíteni, nem pedig börtönbe zárni azokat, akiknek nincs fedél a fejük felett - mondta keddi, Sneider Tamással közös budapesti sajtótájékoztatóján Baráth Zsolt. Az ellenzéki politikusok szerint egy fogva tartott ellátási költségeiből 12 ember kaphatna havi húszezer forint lakhatási támogatást.

Jobbik Logo

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának kormánypárti többsége támogatta azt a javaslatot, amely alapján 150 ezer forintra vagy akár börtönbüntetésre is ítélhetik a hajléktalanokat; a szabályozás azokra vonatkozna, akiket fél éven belül másodszor is előállítanak közterületről.

Baráth Zsolt szerencsétlennek nevezte, hogy tovább sújtják azokat a hajléktalanokat, akik nem tudnak a hajléktalanszállókban élni és az ellátórendszer sem tud róluk. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a bedőlt devizahitelesek 2011. október 1.-ig kaptak haladékot, és ha ősszel ki kell költözniük a lakásukból, ők is a hajléktalanok számát fogják növelni.

A politikus a probléma megoldását a meglévő hajléktalanellátó-rendszer további bővítésében látja, amihez uniós forrásokat is igénybe venne.

Sneider Tamás a hivatkozott törvényjavaslatot a Fidesz olyan intézkedései közé sorolta, amelyekkel magukra hagyják a szegény, illetve leszakadó rétegeket. A kormányzat nem szakmai szempontok alapján akarja felemelni a leszakadókat, a problémákat inkább erőből akarja megoldani - értékelte.

A bizottság jobbikos elnöke elismerte, hogy mindenkit zavar, ha hajléktalanokkal találkozik, de - véleménye szerint - tudomásul kell venni, hogy vannak szerencsétlen sorsú emberek, és ez a látvány senkit nem jogosít fel arra, hogy börtönbe zárja őket. A javaslat költségesebb is, mintha szociális munkásként alkalmaznák a hajléktalanokat, mert a fogvatartottak havi 240 ezer forintjába kerülnek az államnak, míg ebből a pénzből 12 embernek lehetne fejenként húszezer forintos lakhatási támogatást adni - tette hozzá.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite