2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonJobbik: hatalmas bizonytalanság a tanévnyitó kapcsán

Jobbik: hatalmas bizonytalanság a tanévnyitó kapcsán


A Jobbik szerint pedagógusok, a szülők és az iskolák számára soha nem volt még ekkora a bizonytalanság a tanévnyitó kapcsán - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az Országgyűlés oktatási bizottságának jobbikos tagja.

farkasgergo

Farkas Gergely úgy véli, a pedagógusok a kampányban ígért életpályamodell helyett január óta az egykulcsos adórendszerrel kevesebbet keresnek, ráadásul kiszivárgott információk szerint az oktatási államtitkárság a kötelező óraszám és a kötelezően az iskolában eltöltendő óraszám emelését tervezi.

A szülők körében a Jobbik szerint a tanévkezdés túl magas terhei okoznak problémát. Az ellenzéki párt ezért azt kezdeményezi, hogy ingyenes tankönyvek helyett legyen ingyenesen kölcsönözhetőek a tankönyvek. Ezzel a módszerrel nem kellene minden évben újakat vásárolni, csak akkor kellene kifizetni, ha a diák kárt tesz a tankönyvben, valamint a felhasznált könyvek egységesítését is szolgálná.

A Jobbik álláspontja alapján, az iskolákkal kapcsolatban az államtitkárság által tervezett államosítás nem járható út, ehelyett az államnak és az önkormányzatoknak közösen kellene fenntartaniuk az intézményeket. Ehhez azonban az ellenzéki párt szerint mindenképpen a jelenleginél több forrásra lenne szükség.

Az iskolai kinevezésekkel kapcsolatban Farkas Gergely elmondta: jelenleg az önkormányzati képviselő-testületek nevezik ki az iskolák igazgatóit és ez a módszer sok esetben politikai vitáknak ad teret. Ehelyett az önkormányzati törvény koncepciója szerint a kormány a kormányhivatalok kezébe adná a kinevezéseket.

A Jobbik szerint ez "fából vaskarika" hiszen itt is előtérbe kerülhetnek "a politikai szándékok." Az ellenzéki párt ezzel szemben egy országos szakmai testületet hozna létre területi intézetekkel, amely szakmai szempontok alapján egyeztetve az önkormányzatokkal és a kormányhivatalokkal hozná meg a döntéseket. Farkas Gergely emellett hozzátette: a Jobbik szeretné, ha a Nemzeti Tankönyvkiadó is újra állami kézbe kerülne, mert az elmúlt években bebizonyosodott, hogy piaci alapokon nem olcsóbbak a tankönyvek, és a profitorientált kiadó a szülőknek csak még nagyobb terheket jelent.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite