2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonJobbik: tovább nőhet az országot a kilátástalanság miatt elhagyók száma

Jobbik: tovább nőhet az országot a kilátástalanság miatt elhagyók száma

Ha hatályba lépnek a munka törvénykönyvének a kormány által tervezett változtatásai, akkor várhatóan tovább fog nőni az országot a kilátástalanság miatt elhagyó tisztességes, dolgozni vágyó és munkájukból megélni akaró emberek száma - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a jobbikos Bertha Szilvia.

Jobbik Logo

A képviselő úgy látja, hogy az országban a munkaerőpiac legnagyobb problémája a versenyszférában lévő munkahelyek alacsony száma. Ezt nem lehet megoldani a "munka világának rendszertelen, összevissza szabályozásával, a munkavállalók kiszolgáltatottságának fokozásával, a kisgyermekes családok és nyugdíj előtt álló alkalmazottak védelmének megszüntetésével, mesterséges alkalmazási körülmények megteremtésével" - teszi hozzá a politikus.

A közleményben hangot ad a Jobbik meggyőződésének, hogy a munkahelyek számának növelése csak a belső, értékteremtő gazdaságot élénkítő politikával, az ország adottságainak megfelelő stratégiai ágazatok újjáélesztésével valósítható meg. Ebbe az irányba azonban a kormány nem tesz valódi, hatékony lépéseket, így várhatóan tovább fog romlani a munkaügyi helyzet - közölte Bertha Szilvia. A Pénzcentrum.hu birtokába került, a munka törvénykönyvének tervezett módosítása szerint kikerülne a jogszabályból az a rendelkezés, amely alapján a munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre.

A portál szerint újabb megszorítás a munkavállalóknak, hogy a munkaviszony nem a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napján, hanem a munkaviszonyt megszüntető nyilatkozat közlésekor szűnne meg a jövőben. Ezért a munkavállalók nyertes per esetén nem kapnák meg a jogerős bírósági határozat hatályba lépése, illetve a felmondás időpontja közötti, törvény szerint őket visszamenőlegesen megillető jövedelmüket. Ehelyett kártérítést kaphatnának, amelynek mértéke legfeljebb 18 havi átlagkeresetük lehetne.

Hozzáteszik, hogy a javaslat szűkíti azokat az eseteket, amikor a munkáltatónak vissza kell helyeznie az eredeti munkakörébe a jogellenesen elbocsájtott munkavállalót. A jövőben csak abban az esetben kell ezt tenni, ha a munkáltató munkaviszonyt megszüntető nyilatkozata az egyenlő bánásmód követelményébe ütközött, illetve ha a munkavállaló munkavállalói - szakszervezeti, üzemi tanácsi - képviselő.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite