2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonJogsértő volt a Gyurcsány-kormány

Jogsértő volt a Gyurcsány-kormány

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottsága hétfőn megtárgyalta és elfogadta a testület írásos jelentését, amelyet eljuttatnak a főbizottságnak, amely azt hamarosan napirendre is tűzi - mondta Cser-Palkovics András, az albizottság fideszes elnöke az MTI-nek.

gyurcsanyegy

Cser-Palkovics András rámutatott: a vizsgált időszakban, a 2002 és 2010 közötti években, a Gyurcsány-kormányok tevékenysége esetében a jelentés felveti az államháztartási törvény és a közérdekű adatokra vonatozó jogszabályi rendelkezések megsértésének gyanúját, felveti az esetleges hűtlen és hanyag kezelés gyanújának kérdését, továbbá az európai közösségi költségvetés esetleges megsértését, illetve az európai uniós források felhasználási szabályainak megsértését.

A Gyurcsány-kormányok időszaka olyan felelősségi kérdéseket is felvet, hogy a miniszterelnök szándékosan megtévesztette mind a nyilvánosságot, mind az országgyűlési képviselőket, befolyásolva ezzel őket a döntésük meghozatalában - olvasható a jelentésben.

Az írásos jelentés kapcsán Cser-Palkovics András aláhúzta: a jelentés különválasztotta a 2002 és 2010 közötti időszak egyes kormányainak tevékenységének vizsgálatát, és arra az álláspontra helyezkedett a parlamenti testület, hogy a Medgyessy-kormány és a Bajnai-kormány, illetve a Gyurcsány-kormányok közötti felelősségi kérdések elválnak egymástól.

Az elnök elmondta, az albizottság azt javasolja, hogy a jelentést küldjék meg a számvevőszéki és költségvetési bizottságnak, mint az alapvizsgálatot lefolytató parlamenti bizottságnak is.

Cser-Palkovics András kitért arra is: azt javasolták, hogy a költségvetési bizottság albizottsága által elvégzett alapvizsgálat jelentését, valamint az alkotmányügyi bizottság albizottsága által megírt jelentést, és az ezekhez kapcsolódó jegyzőkönyveket küldjék meg az ügyészség számára, és ügyészség dönti majd el, mit tesz, mit lép a továbbiakban a jelentések alapján.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szeptember közepén döntött arról, albizottságot hoz létre annak megvizsgálására, hogy megállapítható-e jogi felelősség a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés miatt. A testületet erre a számvevőszéki és költségvetési bizottságnak az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottsága kérte fel ez év július végi jelentésében.

Cser-Palkovics András kiemelte: az albizottság nem vádhatóság ás nem is bíróság, az esetleges felelősségi kérdések vizsgálata az arra hivatott szervek, ebben az esetben az ügyészség feladata.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite