2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonJogszerű és szakszerű volt a rendőrnő fegyverhasználata

Jogszerű és szakszerű volt a rendőrnő fegyverhasználata

Pisztoly2010. augusztus 8-án a reggeli órákban bejelentés érkezett a Nagykátai Rendőrkapitányságra, mely szerint Kóka külterületén egy 33 éves férfi volt élettársa szüleinek házánál a kerítésén bemászva 4 éves fiát elvitte.
A kiérkező járőrök az adatgyűjtés során megállapították, hogy jogerős bírósági végzés nincs a gyermek elhelyezéséről, így a gyermek az édesapjánál is jogszerűen van.


Eközben megjelent az apa Sz. Károly a fiával, akit ellenőrzés alá vontak a rendőrök.

Az intézkedés során Sz. Károly egyre idegesebbé vált, hirtelen felkapta az addig mellette álló gyermeket és a zsebéből előkapott egy kést, majd öngyilkossággal fenyegetett.
Időközben a körözési rendszerben történt ellenőrzéskor megállapítást nyert, hogy a férfit a Püspökladányi Városi Bíróság rongálás miatt körözi és elfogását rendelte el. A rendőrök ekkor felszólították, hogy tegye le a kést. Ennek nem tett eleget, tovább fenyegetőzött, közben a gyereket magához szorítva elmenekült a helyszínről.

Néhány percen belül megérkezett a férfi felkutatására és elfogására irányított megerősítő erő is. Az üldözés során a rendőrök többször felszólították cselekménye abbahagyására, melynek a férfi nem tett eleget, és már fia megölését is kilátásba helyezte.

Sz. Károly beszaladt egy a közelben lévő hétvégi házba, ekkor érte utol a Nagykátai Rendőrkapitányság beosztottja, aki megpróbálta elfogni a férfit. A gyanúsított szúró és vágó mozdulatot tett a kolléganő felé, aki szerencsésen kikerült a szúrás elől. A rendőrnő elővette szolgálati fegyverét és felszólította a férfit, hogy tegye le a gyermeket és a kezében lévő kést, mert fegyvert fog használni. Sz. Károly folyamatosan hátrált, ekkor már a kést a gyermekéhez szorította, és annak megölésével fenyegetett.
Amikor a férfi ismét felé szúrt késével, a kolléganő célzott lövést adott le az elkövető azon karjára, amelyben a kést tartotta.

A férfit a mentőszolgálat kiérkezéséig a rendőrök elsősegélyben részesítették, súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba. A szakszerűen leadott lövés során sem a gyermek, sem mások nem voltak veszélyben, az elkövetően kívül senki sem sérült meg.

Sz. Károlyt 2010. augusztus 10-én a Budakörnyéki Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, vele szemben a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség folytat eljárást felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

A lőfegyverhasználatot a parancsnoki kivizsgálás jogszerűnek és szakszerűnek minősítette.
A Nagykátai Rendőrkapitányság kolléganőjét az intézkedés során tanúsított bátor helytállásáért dr. Hatala József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány úr elismerésben részesíti.

A rendőrség továbbra is határozottan és törvényesen lép fel azokkal az elkövetőkkel szemben akik más, vagy rendőr életét közvetlen módon veszélyeztetik.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság/HÍR PORT24

2010-08-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite