2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonJogtalanul használt fel 2 milliárd forint közpénzt az Omninvest

Jogtalanul használt fel 2 milliárd forint közpénzt az Omninvest


oltas02Jogtalanul használt fel 2 milliárd forint állami forrást a H1N1 elleni vakcina előállítására szerződött Omninvest - írta a hirado.hu-nak közleményében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI).


Mint azt tegnap a hirado.hu megírta, házkutatást tartott a Vám és Pénzügyőrség a H1N1 vakcinát gyártó Omninvest Kft-nél. Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás miatt nyomoznak a cégnél.


A KEHI közleményéből kiderül, hogy két héten belül lezárul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálata, amely valószínűsíthetően a hivatal büntetőfeljelentését vonja maga után jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt.


Mint azt a KEHI kommunikációs vezetője, Szerdahelyi Kinga közölte: a vizsgálat egyebek mellett azt állapítja meg, hogy a H1N1 vírus elleni oltóanyagot előállító OMNINVEST Development Kft. jogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtott 2 milliárd forint összegű állami támogatást, amelynek célja az oltóanyag tömeges előállítására alkalmas gyártástechnológia kifejlesztése volt. A vonatkozó előírások értelmében ugyanis a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az OMNINVEST Development Kft. ebből a célból saját anyavállalatát, az OMNINVEST Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.


A KEHI 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén. A hivatal szerepvállalásának köszönhetően - mint írják - az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak visszafizet csaknem 2 milliárd Ft közpénzt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite