2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedJön a 400 forintos kenyér!

Jön a 400 forintos kenyér!


kenyérA pékszövetség aggódik, hogy az üzletláncok nem "akarják befogadni az áremelést" és ezzel tönkre tehetik a pék szakmát, az nagyáruházak egyelőre óvatosak és kivárnak.


A gabona és a liszt árának emelkedése miatt jelentősen drágulhat a kenyér a következő hetekben, szakértők szerint akár 400 forintra is felmehet egy kiló fehér kenyér ára.
Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke az MTI kérdésére pontos számot nem mondott arra vonatkozóan, hogy hány forinttal drágulhat a kenyér, de jelezte: az alapanyagárak és az egyéb költségek, például az üzemanyagár emelkedése jelentősen növeli a pékek költségeit.


Elmondta: a malmok szerdán bejelentették, hogy egy-két héten belül 20 százalékkal emelkedik a liszt kilónkénti nettó ára, ami jelenleg átlagosan 106 forint. Az így kialakuló mintegy 127 forintos lisztárat a bejelentés szerint márciusban ismét 20 százalékkal emelik, így 152-153 forintra nő a nettó ár.


A KSH adatai szerint 2010-ben a különféle pékáruk ára az alábbi volt:

- kilós fehér kenyér: 247 -260 forint
- házi jellegű fehér kenyér: 290-307 forint
- félbarna kenyér : 240-257 forint
- zsemle 18-20 forint

A KSH december publikált adatai szerint 2010. decemberében 12 hónap alatt, 2009. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben,6,7%-kal emelkedtek. A liszt ára csaknem 27,0% - kal nőtt, az üzemanyagárak pedig 20,1 %-kal.


A pékszövetség aggódik


Varga László hangsúlyozta: a pékek költségeit nemcsak ez növeli, hanem az üzemanyagárak és a cukor árának emelkedése is. A kifliben és a péksüteményekben már cukor is van, amelynek ára az utóbbi időben ugyancsak jelentősen nőtt - emelte ki. A szállítási költség egy átlagos, 30 kilométeres fuvart figyelembe véve is már 15-18 százalékot tesz ki az összes költségből.
A pékszövetség elnöke nagy problémának látja, hogy a "kereskedelem nem akarja befogadni" az áremelést, kivárnak, ez pedig "tönkreteheti a pékszakmát", a sütőipari cégeket.


Hangsúlyozta: a sütőiparban 21-24 ezer foglalkoztatott dolgozik. Varga László elmondta: folyamatosan egyeztetnek a Vidékfejlesztési Minisztériummal a probléma megoldása érdekében.


Az üzletláncok megfontoltak


Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta: az alapanyagárak emelkedése a kenyeret is drágítja, de az áremelésről "nagyon megfontoltan kell dönteni", mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók már néhány forintos áremelkedésre is érzékenyek. A vásárlóerő nem tudja elviselni, ha megugranak az árak. Jelezte: az Auchan maga gyártja a kenyeret, így legalább a benzinár emelkedésével összefüggő szállítási költségeket meg tudják spórolni.


A Tesco az MTI kérdésére nem kívánta kommentálni a várható áremelkedést.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite