2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonJön a gyorsított lekapcsolás

Jön a gyorsított lekapcsolás


villanyoraMárciustól kilencven helyett hatvan napjuk lesz a fogyasztóknak arra, hogy rendezzék a tartozásukat a gáz- és az áramszolgáltatók felé a számla lejárta után - értesült a Népszabadság.


Márciustól egy hónappal, harmadával rövidül az az időtartam, amíg a lakossági ügyfelek kikapcsolás nélkül megúszhatják a lejárt áram- vagy gázdíj kiegyenlítését - értesült a Népszabadság.


A fogyasztóknak 2009 óta mindkét energiafajta esetén a számla lejártát követően kilencven napjuk van a tartozás rendezésére. Ez idő alatt három felszólítást kapnak, haladékot és részletfizetést kérhetnek, ennek sikertelensége esetén pedig a szolgáltatónak fel kell ajánlania az előre fizetős óra felszerelését. Ha ez sem vezet eredményre, akkor jön a szerelő, és lezárja az órát.


A visszakapcsolás költsége tízezer forintos nagyságrendű kiadást jelent, de ha gáz esetén nem engedik be a szakembert, és az utcai csonkot kell levágnia, akkor már csaknem kétszázezer forintba kerül a szolgáltatás újraindítása.


A kormány és a gázszektor egyeztetett terve szerint ez a határidő mindkét energiafajta esetén egységesen a számla lejártát követő hatvan napra rövidül, és már csak két felszólító levél jön majd. Emellett a kikapcsolás folyamata is egyszerűsödne.
A Magyar Gázipari Egyesülés adatai szerint jelenleg a 3,34 millió háztartási fogyasztó közül 64 ezernél van számlatartozás miatt kikapcsolva a gáz. Ez mintegy húszezerrel, vagyis körülbelül harmadával több, mint tavaly júniusban.


A lejárt számlák összesített értéke ugyanakkor a nyári csúcsnak számító harmincmilliárdról az év végén 22-24 milliárd forintra csökkent. Igaz, az egy évvel korábbi 17 milliárdos értékhez képest ez szintén egyharmados növekedést mutat.

 

Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

2011-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite