2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedJön az 500 forintos benzin?

Jön az 500 forintos benzin?


Emelte bruttó 10-10 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., ezzel mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az iráni válság miatt akár az 500 forintos benzinár sem elképzelhetetlen.

Benzin


Az emeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig 443 forintra nőtt. Az elemzők szerint az e heti áremelés legfőbb oka az, hogy a forint az utóbbi időben jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Az üzemanyagok az újév első napján a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt drágultak: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint.


A Mol Nyrt. a múlt héten 6-6 forinttal emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Tavaly január elején a benzin átlagára 360-361 forint, a gázolajé pedig 351 forint volt. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Az MTI érdeklődésére piaci elemzők elmondták, hogy a Molnak ezen a héten a múlt heti forint árfolyam gyengülés miatt sokkal nagyobb emelést kellett volna végrehajtania. Egyes vélemények szerint mintegy 20-20 forinttal kellett volna emelni mindkét üzemanyagfajta árát.


Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az iráni válság miatt akár az 500 forintos benzinár sem elképzelhetetlen. Sándor Dávid, a portfolio.hu energiapiaci elemzője az MTI Hírcentrumnak azt mondta: amennyiben az Európai Unió korlátozza az iráni olaj importját , márpedig sajnos ilyen irányba mutató jelek vannak, az olaj árfolyama további magasságokba, akár 150 dollárig is emelkedhet, és ez azt is jelentheti, hogy a hazai üzemanyagárak az 500 forintos literenkénti szintre emelkednek. Ha ez bekövetkezik, akkor - a portfolio.hu felmérése szerint - minden harmadik autós leteszi az autót. A magas üzemanyagárak miatt egyébként már így is érezhetően visszaesett a forgalom.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite