2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonJövő héten megalakulhat a Közszolgálati Közalapítvány

Jövő héten megalakulhat a Közszolgálati Közalapítvány


tvnezesJövő héten bejegyezheti a bíróság és megalakulhat a négy közmédiumot - a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát - felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma - mondta Balogh László, az újonnan megalakuló testület elnöke.


Ezen a héten még csak informális beszélgetést folytatnak az új közalapítvány tagjai - közölte Balogh László, akinek jelölését a testület élére a múlt héten jelentette be megalakulása után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának feladata a közmédiumok vezérigazgatóinak megválasztása a médiatanács által intézményenként javasolt két-két jelölt közül.
Ezzel kapcsolatban az elnökjelölt azt mondta: "ne fussunk még ennyire előre". Részletezte: első a hivatalos megalakulás, ezt követően számos szabályzat elfogadása következik.
A kérdésre, hogy sikerülhet-e első körben kétharmaddal megválasztani az új vezérigazgatókat - amihez szükség lesz legalább egy nem kormányoldali kurátor szavazatára is -, az elnök úgy reagált: minden megválasztott taggal beszélt, ennek kapcsán optimista lehet, hiszen ő maga és mindegyik kollégája is elkötelezett egy erős közszolgálati média felépítésében.
A jelölt kijelentette: a megszűnő közalapítványoknak és az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének a teljes adminisztrációját, vagyonát, irattárát és minden mást is az új kuratóriumnak kell majd kezelnie. Éppen ezért a törvényben előírt legalább kéthetenkénti ülésezés helyett valószínűleg heti két napot tanácskoznak majd több hónapon át, az ülések között pedig aktív munkát végeznek a kurátorok - hangsúlyozta Balogh László.
Kijelentette: "Mindannyiunknak az a célunk, hogy a közpénzből fenntartott közmédia ne egymással versenyezzen, hanem az erőket egyesítse, és próbálja meg felmutatni azt a magas szintű közszolgálati tartalmat, amely alternatívát tud nyújtani a kereskedelmi televíziók nem olyan magas szintű műsoraival szemben."
A Közszolgálati Közalapítvány azután kezdhette meg működését, hogy az Országgyűlés október 11-én megválasztotta a testület frakciók által jelölt hat tagját: Bencze Izabellát, László Miklóst, Varga Szilviát - ők a kormánypártok delegáltjai -, illetve Kránitz Lászlót, az MSZP; Németh Vladimirt, az LMP és Silhavy Máté Tibort, a Jobbik jelöltjét. Október 14-én a médiatanács is delegált két tagot a testületbe: Balogh Lászlót, a kuratórium elnökét, illetve a kuratórium újabb tagjának Ilosvai Gábort.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite