2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonJövőre akár kétszer annyiba is kerülhet a tojás

Jövőre akár kétszer annyiba is kerülhet a tojás


tojasEgy jövőre esedékes uniós előírás kötelezővé teszi a termelők számára egy mostaninál drágább tojóketrec használatát - emiatt akár duplájába is kerülhet majd a tojás.


Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar tojástermelők egy uniós rendelkezés miatt. Brüsszel ugyanis új, állatbarát ketreceket ír elő a termelőknek. Jövőre már csak ilyenben lehet tartani a tojó tyúkokat. Egy ketrec azonban több tízezer forintba is kerülhet. A Magyar Agrárkamara szerint a legtöbb termelők erre nincs pénze. Vagyis ha nem változtatnak a szabályon, tucatnyi termelő mehet csődbe és akár a mostani duplájára is nőhet a tojás ára.


Egy Gyöngyös melletti baromfi telepen hétezer tyúkot tartanak - jelenleg. A takarmány árának folyamatos emelkedése miatt a családi vállalkozásnak egyre nehezebb fenntartani a telepet. A növekvő árakat ugyanis nem tudják a tojás árába beépíteni, mert a kereskedők akkor az olcsóbb külföldi tojást veszik meg.


"Egy tojás előállítása jelenleg - szállítással, csomagolással - 21 forintba kerül, de ezt nem kapjuk meg érte az üzletekben. 20 forintnál többért egyszerűen nem tudjuk eladni" - mondja Molnár Róbert, a Molnár Tanya Kft. ügyvezetője.
A vállalkozó szerint itt az ideje, hogy az állam is vásároljon gabonát, mert így letörheti a magas árakat. Különben a tojástenyésztők legalább harmada csődbe kerülhet.


Kötelező lesz a méregdrága tojóketrec


Nem csak a magas gabona, illetve takarmányárak miatt főhet most a termelők feje. Egy uniós rendelkezés miatt jövőre egy, a mostaninál sokkal drágább tojóketrecekben lehet csak a tyúkokat tartani. Kivételt képeznek azok a termelők, akik a mélyalmos tartást helyezik előtérbe, amit egyébként az Európai Unió is támogat, mert ez állatbarát megoldás. Magyarországon egyelőre kevesen vannak, akik ezt a technológiát választották.


Aki nem tesz eleget a brüsszeli szigornak, kiszorul a piacról, mert tojásait egyetlen üzlet sem veheti majd meg. A magyar tojástermelőket különösen érzékenyen érinti az uniós rendelkezés, hiszen a mára elavult ketreceket is hitelre vették és nyögik ennek részleteit. Új ketrecre a kisebb vállalkozásoknak - ők vannak többen - biztosan nem futja. "Ez azt jelenti, hogy a körülbelül 4 millió tojó tyúkállomány egyharmadát ki kell vágni. Ez rögtön megemeli a tojás árát, a mostani 30-35 forintról olyan 60-70 forintra" - véli Varga Sándor, a Magyar Agrárkamara állattenyésztési titkára. A szigorítás és a tojástermelők jövője a héten az uniós agrárminiszterek találkozóján is szóba került. A ketreces tartás betiltása ugyanis Európában is gondokat okoz.


Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter azt mondta, hogy olyan megoldás kell, amely azoknak a termelőknek is méltányos, akik már beruháztak és megfelelnek a szigorú előírásoknak, illetve azok számára is elfogadható, akik a világgazdasági válság vagy más ok miatt nem tudták még az előírásokat teljesíteni. A tojástenyésztők egy része azt szeretné, ha a ketreces rendeletet bevezetését 5 évvel kitolnák.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite