2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágJövőre emelkedik az áfa

Jövőre emelkedik az áfa Csehországban


Egy-egy százalékponttal - 15 százalékra és 21 százalékra - emelkedik január elsejétől az áfa két kulcsa Csehországban - döntött a cseh kormány, amely szerdai ülésén elfogadta a pénzügyminisztérium által előterjesztett újabb reformcsomagot.

nav

A két adósávot később egyesítik, és 2016-tól kezdve egységes 17,5 százalékos áfa-kulcs lesz érvényben.

A kormány intézkedéseinek célja, hogy 2013-ban és 2014-ben a GDP három százaléka alá szorítsa az állami költségvetés hiányát. 2013-ban a tervezett hiány 2,9 százalék, 2014-ben pedig 1,9 százalék. A cseh pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az idén 3 százalék lesz a deficit.

Az Eurostat hétfői közlése szerint az Európai Unióban 2008 óta emelkedtek az áfa-kulcsok, az idén 21 százalék az átlag. A normál áfa-kulcs Luxemburgban a legalacsonyabb - 15 százalék -, a legmagasabb Magyarországon, 27 százalék, Csehországban - a mostani emelés előtt - 20, Lengyelországban 23, Szlovákiában 20 százalék.

A cseh reformcsomag része, hogy szintén jövő évtől kezdve 2015-ig megszűnik a gazdáknak nyújtott "zöld gázolajnak" nevezett kedvezmény, s bevezetik a boradót is. Az egyéni, illetve kisvállalkozók által fizetett adókat is módosítják. Januártól "szolidaritási adót" vetnek ki azokra, akik éves jövedelme meghaladja az éves átlagkereset 48-szorosát. A prágai sajtó ezt az intézkedést, amely 2015-ig marad érvényben, "milliomosadónak" nevezte el.

A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd az államfő aláírásával lép érvénybe. Petr Necas miniszterelnök arra számít, hogy a reformcsomagot a parlament elfogadja. Úgy véli: ha elutasítaná, akkor a kormánynak is távoznia kellene.

"Feltételezem, hogy ezt a javaslatot, amely a koalíciós megegyezés eredménye még abból az időből, amikor többsége volt, megfelelő számú képviselő fogja támogatni" - mondta a kormányülés után újságíróknak Necas. Úgy vélte: ha az intézkedéscsomagot a parlament elutasítaná, a kormány nem tudna a jövő évre olyan költségvetést felállítani, amely a GDP 3 százaléka alatt tartaná a hiányt. "Nyíltan szólva ilyen helyzetben nem látnék okot arra, hogy ez a kormány továbbra is hivatalában maradjon" - mondta a kormányfő.

Az intézkedésektől azt remélik, hogy 2013 és 2016 között 105 milliárd koronával, mintegy 1.240 milliárd forinttal nőnek a költségvetési bevételek.

A pénzügyminisztérium ugyanakkor az államkasszába befolyt adók elosztási arányainak a módosítását is javasolta. E szerint 2013-2015 között az áfa-bevételeik 18,9 százalékát a települések, 7,86 százalékát a régiók fogják kapni. Ez mindkét esetben kisebb, mint az eddigi részesedés, amely a települések esetében 19,93 százalék, a régiók esetében pedig 8,29 százalék. Mindkét érintett terület határozottan tiltakozott a bejelentett módosítás ellen.

Az egyéni és a kisvállalkozók esetében a kormány meghagyta azt a lehetőséget, hogy az érintetteknek ne legyen kötelező könyvelést vezetniük, hanem bevételeik bizonyos százalékát levonhatják az adóalapból, s csak a maradék után fizetik az adót. A mezőgazdasággal foglalkozó személyek például éves jövedelmük 80 százalékát vonhatják le az adóalapból, s csak húsz százalék után kell adót fizetniük. Az éves jövedelemnek azonban ezekben az esetekben nem szabad meghaladnia a kétmillió koronát.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite