2020. február 23., - Alfréd
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedJövőre sem lehet meg az inflációs cél az új adók miatt

Jövőre sem lehet meg az inflációs cél az új adók miatt


Várhatóan jövőre sem teljesül a 3 százalékos inflációs cél az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint. A 3 százalékos inflációs cél elérése a vártnál magasabb áprilisi infláció és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban körvonalazott adók bevezetése miatt szenved késedelmet.

tozsdeegy


Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal nőttek. Az egy évvel korábbihoz képest áprilisban jelentősen nőtt az üzemanyagok és a dohányáruk ára, míg a szolgáltatások az átlagnál kevésbé drágultak.


A várakozásokat meghaladóan nőtt az infláció áprilisban, 5,7 százalékra ugrott. A maginfláció 5,1 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a drágulást nagymértékben az adóváltozások okozták, ezeket kiszűrve az infláció 3,5 százalék lett volna - közölte Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője.


A szakember szerint a következő hónapokban 5,5-5,7 százalék körül alakulhat az infláció. Májusban jelentősen estek az üzemanyagárak, ami kissé mérsékelheti a drágulást. Hozzátette, a bejelentett új adók növelik az inflációt, ezt azonban nagyrészt ellensúlyozhatja a forint erősödése, illetve a továbbra is gyenge belső kereslet.


Suppan Gergely úgy véli, szeptemberre 6 százalék közelébe emelkedhet az infláció, azonban bázishatások miatt decemberre 5 százalék közelébe kerülhet. Ugyancsak bázishatások miatt a jövő év elején tovább mérséklődhet az infláció az elemző szerint, ezt azonban tompíthatja a tranzakciós adó bevezetése, ami a szolgáltatások árait növeli. A jövő év közepéig fokozatosan 3,5 százalékra csökkenhet az infláció - közölte Suppan Gergely.


Az elemző szerint az idei átlagos infláció 5,5 százalék, a jövő évi 3,7 százalék lehet, azaz továbbra sem sikerül a 3 százalékos inflációs cél elérése. Ezért úgy látja, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa csak akkor csökkenheti az alapkamatot, ha az IMF-tárgyalások lezárása után nemcsak az országkockázat mérséklődik jelentős mértékben, hanem a forint árfolyama is lényegesen erősödik.


Németh Dávid, az ING Bank elemzője szintén kiemelte, hogy a várakozásoknál valamivel magasabb lett az infláció, elsősorban az üzemanyag, az energia, a távolsági közlekedés és a dohánytermékek ára vitte felfelé. Hozzátette, az üzemanyagok árában már látható a korrekció, így Németh Dávid is az infláció mérséklődésére számít májusban.


Éves átlagban a szakember változatlanul 5,5 százalékos inflációt vár. Németh Dávid szerint a héten bejelentett új adók abba az irányba hatnak, hogy jövőre sem lesz elérhető a 3 százalékos inflációs cél. Szerinte azzal kapcsolatban még sok a bizonytalanság, hogy az adók hogyan jelennek majd meg a fogyasztói árakban, de azt valószínűsíti, hogy nagy részüket áthárítják majd a fogyasztókra. Az elemző szerint továbbra is elsősorban a hazai kamatprémium és a forint árfolyama határozza majd meg az MNB kamatdöntéseit.


Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint hosszú távon a második Széll Kálmán Terv befolyásolhatja az infláció alakulását. A tervezett adóemelések hatására az elemzések szerint 2013-ban mintegy 0,3-0,5 százalékponttal növekedhetnek a fogyasztói árak. Így az MNB júniusban publikált inflációs jelentésében várhatóan már megemeli prognózisát - véli Horváth István.


Ez a befektetési igazgató szerint egyben azt is jelenti, hogy a konvergencia-program miatt romló inflációs kilátások megköthetik a Monetáris Tanács kezét, és nem lesz kamatcsökkentés az idei évben, mivel az MNB 3 százalékos inflációs célkitűzése várhatóan jövőre sem teljesül. A befektetési szakember ugyanakkor közölte azt is: a magas kamatszint fennmaradása egyértelműen kedvez a pénzpiaci típusú befektetéseknek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite