2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonJövő szombaton tehet esküt az Orbán-kormány

Jövő szombaton tehet esküt az Orbán-kormány


kormányalakításJövő szombaton megalakulhat az új magyar kormány. "Nincs kereszténydemokrata és fideszes miniszter meg államtitkár, egy pártszövetség közös miniszterei és államtitkárai lesznek" - fogalmazott kedden Budapesten Orbán Viktor.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság keddi ülése után számolt be arról, hogy a miniszterelnök-jelölt a hét végén terjeszti az Országgyűlés elé a programját, amelynek tárgyalását május 25-én, kedden délután kezdi a parlament. A programvita után az illetékes bizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket, az új miniszterelnök és kormánya május 29-én, szombaton leheti le esküjét - közölte a frakcióvezető.


Orbán Viktor leendő kormányfő keddi budapesti sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, lehet-e tudni, hogy kereszténydemokrata politikusok milyen posztokat kapnak az új kabinetben, úgy válaszolt: mivel nem koalíciós kormányt alakítanak, ezért nem tesznek ilyen különbséget a miniszterek és az államtitkárok esetében sem. "Nincs kereszténydemokrata és fideszes miniszter meg államtitkár, egy pártszövetség közös miniszterei és államtitkárai lesznek" - jelentette ki, megjegyezve, hogy esetükben a párthovatartozás határvonalait nem élesíteni, hanem inkább elmosni szeretné.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "szinte minden minisztériumban lesz olyan ember, akit kereszténydemokratának tekinthetünk".
Arra a felvetésre, hogy miért nem volt jelen hétfőn az Országgyűlésben a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatnak - amelynek ő is előterjesztője - az általános vitájában, Orbán Viktor azt mondta: a kormányprogramot írta.

A Fidesz elnöke kérdésre kijelentette: a családtámogatási rendszernek továbbra is eleme marad a családi pótlék, mikéntjéről azonban nyitottak minden vitára, így például, hogy mi legyen természetbeni, mi legyen pénzbeli juttatás, mindenkinek azonos mértékben járjon-e. A hétfői indítványukkal összefüggésben ugyanakkor leszögezte: a családi pótlék egy olyan demográfiai juttatás, amellyel szemben egy kötelezettség áll, a gyermek tisztességes felnevelésének kötelezettsége.


A devizahitelek forintra váltásával kapcsolatos felvetésre Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon nem szabad megengedni, hogy kettős pénzrendszer működjön. "Az lehetetlen dolog, hogy családok százezrei kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe azért, mert egy másik valuta és a magyar pénz közötti átváltás megváltozik olyan körülmények között, amikor nekünk erre az arányra semmilyen befolyásunk nincsen" - mondta.

Akik védettebben akarnak élni, jó ha a forintot választják, mert a forint értékét illetően a magyar gazdaságpolitikának maradtak még eszközei, míg "az euró tekintetében teljesen kiszolgáltatottak vagyunk" - mutatott rá a pártelnök.

"Mi arra fogunk törekedni, hogy a magyar gazdaságpolitikát alapvetően forintban, a legalább részlegesen a befolyásunk alatt álló nemzeti valutában bonyolítsuk" - közölte, hozzáfűzve, hogy óriási hiba volt megengedni, hogy magyar családok euróban vállalt hitelekkel kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite