2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonJúliustól hamarabb elvehetik a jogosítványt

Júliustól hamarabb elvehetik a jogosítványt


A súlyosabb kihágásokért magasabb lesz a pénzbírság, és az eddiginél több büntetőpont jár értük. A pénztárcánk mellett a jogosítványunkat is jobban veszélyeztetik a közlekedési szabálytalanságok jövő hónaptól. A veszélyes kihágásokért a pénzbírság is magasabb lesz, és az eddiginél több büntetőpont jár értük. Emellett gyalogosként is jobban oda kell figyelnünk a szabályos közlekedésre.

rendor001


Nőtt a kiszabható büntetőpontok száma cserbenhagyásáért, közúti közlekedésben résztvevők veszélyeztetéséért, ittas vezetésért, július elsejétől 9 helyett 11 büntetőpontot szabhatnak ki ezekért a vétségekért. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi osztályának vezetője elmondta: a bírság sebességtúllépés, biztonsági öv bekapcsolásának az elmaradása, tilos jelzésen történő áthaladás esetén a helyszínen 10 ezertől 300 ezer forintig terjed.


Július elsejétől a rendőrök lefoglalhatják például a külföldi sofőr gépjárművét, ha szabálysértést követ el, és mindaddig nem kapja vissza autóját, amíg nem fizeti be a kiszabott büntetést. Ez a külföldi rendszámmal közlekedő magyarokra is vonatkozik.


Elsejétől sem az ittas vezetés, sem a gyorshajtás miatt nem lehet eltiltani a sofőrt a vezetéstől, a jogalkotók a megelőzést sokkal inkább a pontrendszer szigorodásától remélik. Pénztárcakímélő hír, hogy csökkent a kiszabható büntetési tétel - maximum 30 ezer - a gépkocsiban mobilozásért, illetve bukósisak, vagy gyermekülés használatának elmulasztásáért. De a büntetőpontok jelentősége megnő, 18 összegyűjtött pont után bevonják a jogosítványt, ami komoly visszatartó erő lehet a jövőben a közlekedési szabályok betartása érdekében.

 

Forrás: Forrás: MR1 Kossuth Rádió - Krónika/HÍR PORT24

 

2011-06-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite