2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonJúnius végéig 23 új mentőautót állítanak szolgálatba

Június végéig 23 új mentőautót állítanak szolgálatba


Folytatódik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) járműparkjának fejlesztése, június végéig ismét 23 új, sárga mentőautót állítanak szolgálatba - jelentette a mentőszolgálat főigazgatója szombaton budapesti sajtótájékoztatóján

mentőautó

Mártai István elmondta: már folyamatban van egy másik, 1 milliárd 450 millió forint értékben kiírt közbeszerzés is, amelynek révén ez év végéig további hatvan új esetkocsi érkezhet az Országos Mentőszolgálathoz. A főigazgató szerint "még ez sem elegendő", de már el lehet mondani, hogy a járműpark fejlesztésében jelentős előrelépés történt. A sárga mentőautók első darabjait tavaly december végén mutatták be.

Az Országos Mentőszolgálat májusban rendezvénysorozattal ünnepli a magyarországi szervezett mentés létrejöttének 125. évfordulóját. Egy ennek keretében megtartott szombati kongresszus szünetében mutatták be az új esetkocsit is. Mártai István kiemelte, a tavaly év végén érkezett új autókhoz hasonlóan a mostaniak is rendelkeznek minden olyan gépjármű-technikai felszereléssel, illetve berendezéssel, amely a biztonságos mentéshez, sürgősségi betegellátáshoz szükséges. A mostaniakba - újabb fejlesztésként - rámpát is szereltek, amelynek segítségével az ülőszékes beteget jóval könnyebben tehetik be az autóba a mentődolgozók - tette hozzá a főigazgató.

Mártai Isván szólt arról is, hogy folyamatban van egy másik, a mentés irányításának fejlesztését célzó közbeszerzés is. Ennek célja, hogy a mentőszolgálat egységei egy digitális rendszer segítségével még biztonságosabban és hamarabb érkezhessenek a helyszínre.

Május elseje óta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja az összes magyarországi betegszállítást, így azóta a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázniuk, ha egyszerű betegszállításra van szükség.

Csütörtökön több sajtóorgánum arról számolt be, hogy a mentőszolgálat irányítása alatt még mindig akadozik a betegszállítás.

Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke az MTI-vel azt közölte: egyetlen egészségügyi szolgáltatótól vagy háziorvostól sem érkezett jelzés, hogy problémák lennének a betegszállítással. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE) másnap visszautasította "a zavarkeltés vádjait".

Hozzátette: céljuk nem a zavarkeltés volt, hanem az, hogy felhívják a figyelmet azokra a problémákra, amelyek következtében jelentős késések vannak a betegszállításban.

Mártai István ennek kapcsán azt mondta: az OMSZ megyei szintű vezetései az irányítás átvétele óta minden nap egyeztetnek, s ha valami gonddal szembesülnek, azonnal felveszik a kapcsolatot az érintett betegszállító szervezettel. Hozzátette: "közös ügyük", hogy megoldják a problémát", ezért jövő hétfőn az MBOE elnökével megbeszélést tartanak.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite