2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeKamarai segítség a pályaorientációban Nógrád megyében

Kamarai segítség a pályaorientációban Nógrád megyében


Eredményes esztendőt tudhat magáénak a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

pályaorientáció

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


A 2011. évi szakképzési törvény lehetővé tette a területi kereskedelmi és iparkamarák pályaorientációs tevékenységének erősítését. Ez a munka 2013-ban kezdődött el, természetszerűleg a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) aktív részvételével. A fő cél azóta is a minél hatékonyabb pályaorientáció megvalósítása, cég- és üzemlátogatások, osztályfőnöki órák, szülői értekezletek, pályaorientációs rendezvények szervezése és lebonyolítása, melynek keretében a szakképzés, a szakmák tanulása kerül a középpontba.


A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben is folytatta az öt éve megkezdett munkát. A pályaorientációs tevékenység sokszínűségét jól érzékelteti, hogy a legjelentősebb országos rendezvényekhez kapcsolódva, saját szervezésű programokat lebonyolítva, együttműködve a szakképzésben résztvevő intézményekkel és vállalkozásokkal egész évben folyamatosak voltak a pályaorientációval kapcsolatos események, melyek célcsoportja kiemelten az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói voltak.


A korábbi évekhez hasonlóan az esztendő legjelentősebb szakképzési rendezvénye 2017-ben is Szakma Sztár Fesztivál volt, melynek megyei előválogatóját az NKIK szervezte és rendezte meg Salgótarjánban. A budapesti programra - mely a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és. az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny országos döntője - 520 Nógrád megyei általános iskolás utazhatott el a kamara szervezésében, hogy a helyszínen élőben is megtekinthesse az egyes szakmák legjobbjait.


A megyei kamara pályaorientációs tevékenységében kiemelt szerepe van az üzem- és tanműhely-látogatásoknak, valamint a pályaválasztási osztályfőnöki órák megtartásának, ezekhez kapcsolódóan pedig a - 2017-ben is megrendezett - „Mesterségem címere" elnevezésű tábornak.


Megközelítőleg ötven üzem- vagy tanműhely látogatásra került sor a kamara szervezésében, melyre megyeszerte igény mutatkozik, ugyanis más szervezet nem foglalkozik ezzel. Ezekre a programokra 16-18 fős csoportokkal került sor nem csupán a tanév folyamán, hanem a nyári tábor keretében is. A pályaválasztási osztályfőnöki órák megtartására jellemzően a kistelepülések általános iskoláiban mutatkozik nagyobb igény, közülük több intézmény évek óta él ezzel a lehetőséggel.


A hagyományos Szakma Piactér programot 2017-ben Balassagyarmaton rendezte meg az NKIK. A piacnak az SSzC Szondi György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája adott otthon, s az intézmény nagyon jó partnernek bizonyult a lebonyolításban. A csatlakozó SSzC Mikszáth Kálmán Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, illetve a SsZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája részvételével rendezett programon - melyen első alkalommal gazdálkodó szervezetek is bemutatkoztak - mintegy 40 szakmával ismerkedhettek meg a pályaválasztásra készülő iskolások.


A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara további számos pályaorientációs programjával 2017-ben is igyekezett olyan nagy érdeklődéssel kísért rendezvényeket szervezni, amelyek a szakmák népszerűsítését, a szakképzés fontosságának népszerűsítését szolgálták. Ebben a folyamatban több alkalommal együttműködtek legfontosabb partnereikkel, a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával.

 

Vaskor István

2017-11-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite