2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedKamattartást várnak az elemzők

Kamattartást várnak az elemzők


százalék01Hétfőn utoljára ülésezik a jelenlegi összetételű Monetáris Tanács. A szakértők a 6 százalékos jegybanki alapkamat szinten tartására számítanak, miután november óta mindhárom ülésen 25-25 bázispontos emelésről döntött a Monetáris Tanács.


A Reuters néhány napja készített felmérése szerint az elemzők azt várják, hogy az év végén is 6 százalékon áll majd a kamat. Az adatok alapján az átlagos infláció az idén 3,9 százalék lesz, az év végére pedig 3,7 százalékra, jövőre éves átlagban 3,4 százalékra csökken.


A szakértők többsége ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kilátások nagyban függenek a szerkezeti reformoktól, amelyek ismertetése február végén vagy március első felében várható. Kamatcsökkentés csak akkor lehetséges, ha a reformok a befektetői bizalom erősödését eredményezik. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába márciustól a négy külsős tag helyett újak kerülnek be, akiket a parlament választ meg. Az MNB elnöke és két alelnöke továbbra is a tanács tagja marad.


Korábban többször éles vita volt a kormány és a jegybank között a kamat ügyében. A Nemzetgazdasági Minisztérium szakmailag elhibázottnak és indokolatlannak nevezte a kamatemeléseket, mert azok - álláspontja szerint - hátráltatják a kabinet gazdaságpolitikájának végrehajtását, fékezik a növekedést és a foglalkoztatás bővülését. Simor András, az MNB elnöke számos alkalommal hangsúlyozta, hogy a jegybank fő célja az inflációs cél tartása, és a kamatdöntést elsősorban az ezt befolyásoló kockázatok határozzák meg. Az elnök emellett politikai nyomásgyakorlással vádolta meg a kormányt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite